.mac

Annonse


Fire ganger bedre .Mac

.macApple expo (Paris)/ITavisen.no: .Mac er Apples tjeneste for omtrent alt en Mac-bruker trenger å gjøre på nettet. Her har man e-postadresse og -leser, kalendere, kontakter, backupmuligheter og en egen serverplasserrt harddisk (iDisk).

De som har brukt .Mac vet hvor genial denne tjenesten er, spesielt med tanke på den direkte støtten som finnes i så mange av Apples egne applikasjoner, som iPhoto og iMovie. Apple sier da også at .Mac er et forsøk på å forbedre den digitale livsstilen.

Økt lagringsplass

For de fleste brukerne vil kanskje den mest velkomne oppgraderingen være økt lagringskapasitet. Som enkelt bruker vil man nå få en firedobling, fra 250 megabyte til én gigabyte lagringsplass. Familiebrukere får oppgradert fra 650 MB til 2 GB.

Representanten fra Apple som vi snakket med lovte at alle eksisterende brukere av .Mac ville bli innlemmet i denne oppgraderingen i løpet av uken. Alle nye brukere får selvsagt den nye versjonen fra første dag.

Annonse


Ikke på norsk

.Mac har også fått flere språk denne uken og kommer nå på engelsk, japansk, fransk og tysk. Norske brukere trenger imidlertid ikke å holde pusten, for Apple innrømmer at selv om «lokalisering er et interessant tema er vi nødt til å vurdere behovet mot arbeidet som må gjøres». Et klassisk svar som ofte betyr, det kan det dere glemme.

Flere eksisterende tjenester har også gjennomgått betydelige oppgraderinger. Blant annet Backup-funksjonen har blitt langt bedre enn tidligere, med bedre hastighet (tar bare det som er nytt), enklere oppsett og spotlight-støtte. Sistnevnte gjør backup så enkelt som å bare søke etter en fil i spotlight og markere den for backup. Ellers kan man glemme backupen inntil man eventuelt blir spørt om å sette inn en CD/DVD, dersom man ikke benytter en ekstern harddisk eller lignende. Som Apple selv sier:

– Vi gjør det enkelt å sette opp backupen og deretter kan du så godt som glemme hele styret.

Nye grupper

En annen ny funksjon i .Mac er muligheten til å sette opp grupper. Det vil si at for eksempel en idrettsforening eller syklubb kan ha sitt eget hjemmeområde på .Mac der de samler relevant informasjon.

Gruppens eier må donere 100 MB av sin .Mac-kapasitet for å starte gruppen. Denne plassen kan brukes til bilder, beskjeder og andre elementer. Dette er heller ikke bare begrenset til .Mac-brukere da Windows-brukere også får tilgang til webtjenesten (også iDisk via ekstern applikasjon eller nettverksoppsett).

Alle medlemmer i gruppen må inviteres og det er umulig for andre å bruke gruppens alias til å sende e-post til medlemmene. Dette skal ifølge Apple begrense spam til gruppen.

To muligheter

.Mac kommer som sagt i to versjoner, en individuell versjon og i en familiepakke. Sistnevnte gjør at en hel familie kan få sine egne e-postkontoer, egne områder på iDisk og egne kalendere/kontakter, slik at man for eksempel slipper krøll ved å slippe inn sønnen sin på .Mac-kontoen, noe flere opplevde som problem tidligere.

Under kan du lese detaljene om de to medlemsskapene til Apple:

 • Individuell
  • Årlig medlemskap
  • 1 GB lagringskapasitet (fra 250 MB)
  • Pris: 849 kroner
 • Familie
  • Årlig medlemskap
  • 2 GB lagringskapasitet (fra 650 MB)
  • 1 hovedkonto og 4 subkontoer
  • Pris: 1 499 kroner

Les mer om .Mac på nettsidene til Apple.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse