Virus Windows orm

Annonse


Virusmakere arrestert

Virus Windows ormWindows-ormen Zotob, som ved å utnytte sikkerhetshull i Windows 2000 blant annet rammet CNN, Financial Times og ABC News, slo til for fullt i USA i august. Nå er bakmennene arrestert.

Base i Marokko

En av de store overraskelsene er at en av bakmennene, Farid Essebar, har base i Marokko. Dette er første gang et ondsinnet virus har sitt utspring i Marokko. Virusjegere sier at noe av forklaringen kan være at Essebar tidligere har oppholdt seg mye i Russland, et kjent opphavsland for virus.

En annen virusmaker er pågrepet i Tyrkia. Tyrkia har også lenge vært kjent som opprinnelsesland for programmer som kaprer PC-er og gjør dem om til såkalte zombie-maskiner.

Vil ha penger – ikke oppmerksomhet

I datavirusenes spede barndom var virusmakerne først og fremst ute etter medieoppmerksomhet og store overskrifter. Dette har nå endret seg. De nye virusmakerne vil helst operere i det stille, og deres motivasjon er å tjene penger.

Annonse


Ved å unngå oppmerksomhet er det fort gjort for et virus å kapre PC-ene til et par tusen intetanende brukere. Disse kan så utnyttes til å tappe eieren for penger eller ved å stjele salgbar informasjon.

Ville tjene på pop-ups

Et av motivene for mennene bak Zotob var å manipulere sikkerhetsinnstillingene i Internet Explorer, slik at visse pop-up-annonser ikke ble blokkert. Essebar ville så få betalt for hver gang en av de infiserte datamaskinene åpnet en slik annonse.

Kilde:
BBC News

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse