Hacking vignett matrix

Annonse


Frykter hacking av valget

Hacking vignett matrixNasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) er et kontroll- og etterretningsorgan underlagt forsvars- og justisdepartementet, og betegnes som et slags norsk svar på den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA. I samarbeid med Kripos har de siden begynnelsen av august i år arbeidet med å avdekke det de frykter kan være et omfattende hacker-miljø i Norge.

Største angrepet i Norge

Dette miljøet skal ha stått bak angrepet på VG.no og ITavisen.no 2. august, da begge nettstedene var nede i timevis. Verst gikk det ut over VG, som hadde problemer i over ett døgn.

Angrepet betegnes av NSM og Kripos som det største noen gang i Norge.

Det dreide seg om et såkalt DOS (Denial of Service)-angrep, der webservere blir bombardert med falske oppkall.

Annonse


Fristende mål

Nå frykter både NSM og norsk politi at miljøet kan slå til igjen førstkommende mandag under avviklingen av det norske stortingsvalget.

NSM bekrefter at de er bekymret foran valget.

– Ja, vi har forsøkt å linke sikkerhetsvurderingen opp mot valget. Erfaringer fra utlandet har vist at store nasjonale begivenheter ofte er et fristende mål for datahackere, sier informasjonsrådgiver Sofie Bruun i NSM til Aftenposten.

To pågrepet

Og på NSMs nettsted står det blant annet:

…blant annet kan formidling av valgrelatert informasjon hemmes gjennom forstyrrelser på Internett.

Overfor avisen bekrefter politiadvokat Erik Moestue at to ungdommer I alderen 16 til 18 år er pågrepet for VG- og ITavisen-angrepene. De to er nå siktet for grovt skadeverk.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse