Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Yahoo sendte journalist i fengsel

Ifølge en fransk presseorganisasjon har IT-giganten Yahoo hjulpet kinesiske myndigheter å fengsle en kritisk journalist.

Yahoo Kina
Den franske avdelingen av Journalister uten grenser hevder at Shi Tao (37) ble fengslet etter anklager fra kinesiske myndigheter om at han skal ha videresendt en e-post som inneholdt statshemmeligheter.

Videresendte e-post

De såkalte statshemmelighetene var en e-post fra myndighetene som advarte journalister om at det kunne bli opptøyer når dissidenter samlet seg for å markere årsdagen for studentopprøret på Den himmelske freds plass.

Det graverende for Yahoo er at Yahoo i Hong Kong, ifølge Journalister uten grenser, skal ha hjulpet myndighetene med å knytte Shi Taos e-postadresse til IP-adressen hans, slik at myndighetene kunne bevise at det var Shi Tao som hadde videresendt e-postadvarselen til utenlandske medier.

– Yahoo er angivere

– Vi visste allerede at Yahoo i Kina samarbeider entusiastisk med kinesiske sensurmyndigheter. Nå vet vi også at de fungerer som angivere overfor kinesisk politi, heter det i pressemeldingen fra Journalister uten grenser.

Yahoo sier at de ser på saken, men vil ikke kommentere den på nåværende tidspunkt.

Slåss om kontroll i Kina

Domfellelsen av Shi Tao skjer samtidig med at Yahoo, Google og Microsoft slåss for å sikre seg innflytelse over det lukrative kinesiske internett-markedet.

Yahoo har nylig betalt en milliard dollar for en andel i Kinas største nettbutikk, mens Google og Micrsosoft krangler i retten om den tidligere Microsoft-toppen Kai Fu Lee. Lee, som nå vil jobbe for Google, anses som en av hovedmennene bak Microsofts satsing i Kina.

Kilde:
CNet

Stikkord: internett