Blu-ray kopisikring

Annonse


– Siste sjanse for kopisikring

Blu-ray kopisikringBERLIN (ITavisen):På pressekonferansen til Blue Ray Disc Association under IFA-messen i Berlin var både elektronikk- og filmindustrien representert. Sistnevnte ved Twentieth Century Fox sin teknologisjef Andrew G. Setos.

Gikk skeis forrige gang…

Setos formidlet en betydelig nervøsitet i Hollywood framfor lanseringen av Blu-ray i USA og Europa. Pirat-frykten knuger fortsatt.

– Klarer vi det ikke denne gangen, klarer vi det aldri. Dette er siste sjanse for oss. Dere så jo hvordan det gikk forrige gang, med DVD og CSS, sa han.

Fornybare nøkler

Setos siktet naturligvis til vår egen Jon Lech Johansen, som relativt kort tid etter at DVD-platen ble lansert klarte å komme rundt kopibeskyttelsen.

Annonse
Denne gangen satser bransjen på en langt mer finurlig system, såkalte «fornybare nøkler». Det betyr i praksis at tillatelsen til å spille en plate følger deg, uansett hvilken spiller du bruker.

AACS, BD+ og ROMK Mark

Nøyaktig hvordan man skal få dette til å fungere uten å gi forbrukerne plunder og heft, kunne verken Setos eller de teknisk kyndige innen Blu-ray-staben svare på.

Men de krypriske bokstavkombinasjonene er i hvert fall på plass. Blu-ray får tre lag med kopisikring: AACS (Advanced Access Content System), BD+ (fornybare nøkler) og ROM Mark (vannmerke).Og de lovet i hvert fall to ting: At antikopisystemet ikke skal være forbrukerfiendtlig, og at samtlige Blu-ray-spillere vil støtte alle tidligere diskformater både når det gjelder avspilling og brenning. Det gjelder med andre ord både DVD og CD.

Sone? Hvilken sone?

På spørsmål om hva som vil skje med den forhatte soneinndelingen, hadde Blu-ray-folket ikke noe klart svar. Det er et problem – også for Hollywood- at europeere ikke kan spille DVD-plater de har kjøpt i USA når de kommer hjem uten å bryte «loven».

Med andre ord er dilemmaene de samme som de alltid har vært med kopisikring.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse