Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vil ha åpen kopisikring

IT-giganten Sun er lei av at Microsoft og Apple har hver sin sær-versjon av kopibeaskyttelsen DRM .

ill: Per Ervland
Nå vil Sun utvikle et DRM-system basdert på åpen kode, slik at alle kan benytte det. Systemet kalles «DRM Everywhere Available» – for enkelthets skyld forkortet til Dream.

– Lisens unødvendig

Sun mener at deres løsning vil overkjøre alle eksisterende patenter, slik at det ikke lenger blir nødvendig for innholdsleverandører å betale lisens til DRM-rettighetshavere som InterTrust, ContentGuard og MPEG LA.

– Når barnet ditt vokser opp, vil det slippe å betale en eneste dollar for å se en film hjemme, sier Sun-sjefen Jonathan Schwarz til News.com.

Ønsketenkning?

Det er kanskje en sannhet med modifikasjoner. Filmselskapet skal vel ha sitt også i fram tida – på en eller annen måte. Men den lille delen av betalingen som gjelder DRM-lisens kan komme til å forsvinne.

Samtidig kan vi – dersom Sun får det som de vil – få oppleve at musikkk kjøpt på iTunes Music Store kan spilles på Windows Media Player. Og at musikk kjøpt på MSN Music kan spilles i iTunes.

Noen vil kanskje si at dette er ren ønsketenkning, slik ståa er i dag. Men det nylige vennskapet mellom Sun og Microsoft (noen synes «våpenhvile» er et mer dekkende ord…) gir muligheter for at Bill Gates kan gå med på en nøytral standard.

Stikkord: fildeling, lydogbilde, mp3, programvare