3D-holografi

Annonse


3D-TV med lukt og følelse

3D-holografi

– Kan du tenke deg å følge med på TV-en for å se Japan mot Brasil i VM-finalen som om du faktisk hadde vært der, spør F&U-direktør Yoshiaki Takeuchi i Japans departement for interne forhold og kommunikasjon.

Det er dette Japan nå vil gjøre noe med. Myndighetene i landet vil samle forskere fra regjeringen, IT-bransjen og skolemiljøene for å lage en 3D-TV der man kan oppleve hvordan fotballstadion lukter og til og med klappe spillerne på skulderen.

Sliter med å få føling

Flere selskaper, universiteter og forskningsinstitusjoner rundt om i verden har kommet et stykke på vei for å lage 3D-bilder som kan brukes i TV-sammenheng. Det er imidlertid lukt og fysisk 3D som er utfordringen.

Annonse


Forskerne ser derfor på teknologier som ultralyd, elektrisk stimulering og lufttrykk som potensielle teknologier for å kunne kjenne på objekter på skjermen.

En slik TV kan blant annet være genialt for TV-shop, der man for eksempel kan kjenne på klær eller andre produkter før man kjøper dem. Eventuelt vil leger kunne se og simulere operasjoner på 3D-bilder av noens hjerte.

Kilde: Reuters

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse