Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Spillslaver får ikke hjelp

Norske gutter bruker timevis foran skjermen og har blitt helt avhengig. Foreldrene fortviler.

Gamecube konsoll
Tolv prosent av de som spiller dataspill bruker mer en tre timer daglig på å sitte med joysticken i handa. Disse storspillerne kan få problemer som er langt verre enn at det går utover skolearbeidet.

Sosial angst

En østlandskvinne forteller at hennes 16-år gamle sønn har blitt helt avhengig av spillet Counter-Strike. Den tidligere populære og sosialt velfungerende gutten skal nå ha begynt å isolere seg og viser tegn på sosial angst.

– Til slutt gikk all fritid med til spillet. Han har sluttet med all sosial aktivitet. Tar vi muligheten til å spille vekk fra ham, blir han desperat. Han er blitt apatisk og mangler evne til å glede seg over livet, forteller moren, som ser likhetstegn mellom dette og rusavhengighet.

Etterlyser behandling

Moren forteller videre at familien har satt i gang avvenning av 16-åringen. Men hun etterlyser behandlingstilbud, siden norske behandlingstilbud for spillavhengige kun dreier seg om pengespill. Heller ikke barne- og ungdomspsykiatrien har kompetanse på området.

– Vi etterlyser også kompetanse på dette området. I det hele tatt har Norge liten kompetanse på spillavhengighet som rammer dem under 18. Selv om dataspill ikke handler om penger, er belønningen den samme som ved pengespill: man hensettes til en bekymringsfri verden en liten stund, sier leder Thore Paulsen i Hjelpelinjen for spillavhengige.

Hjelpelinjen har en oversikt over 30 behandlingssteder for spillavhengige, men ingen av stedene skal ha spesialkompetanse på avhengighet av dataspill.

Kilde:
Aftenposten.no

Stikkord: spilltester