Nokia N90 vs Sony Ericsson K750i

Annonse


Den store mobilkamera-duellen

Nokia N90 vs Sony Ericsson K750iNokia og Sony Ericsson er de eneste to selskapene som har sluppe to megapiksel mobiler i Norge. Derfor er det nærliggende å ta en nærmere titt på disse kameramobilene og slå fast en gang for alle hvilken telefon som tar de beste bildene.

Et markedsføringsstunt

Vi har latt begge kameraene gå gjennom en uhøytidelig test, med sammenlignbare forhold, innstillinger og motiv. Det er nærliggende å tro at Nokia skal gå av med seieren siden de har slått på stortromma og fått en eksklusiv avtale med optikkfirmaet Carl Zeiss.

Men det er nok ikke så enkelt. For etter å ha kjørt mobilkameraene gjennom oppgavene er det lite som tyder på at Carl Zeiss er så suverene som man kanskje kunne mistenke.

Liten forskjell

Det er nemlig ingen enorm forskjell på bildene som er tatt med disse mobilkameraene. Bildene som tas med begge er virkelig imponerende, med tanke på at dette tross alt er snakk om mobiltelefoner.

Annonse


Generelt sett kan man si at dersom målet er å ta bilder som skal på nett er disse kameraene mer enn gode nok. Er man ute etter et mobilkamera som erstatter feriekameraet er det nok fremdeles et halvt til ett år igjen, selv om resultatet faktisk blir helt akseptabelt hvis man printer ut bildene.

Dårlig utløsning

Et punkt som irriterer når det gjelder begge kameraene er utløsningsknappen. Nokia sin er for hard og med K750i er det vanskelig å skjønne når man faktisk har trykket på knappen.

Dette gjør at man må trykke ekstra hardt for å få tatt bilde. Dette fører til at man har vanskelig å holde kameraet stille, med mindre man har en ualminnelig evne til å holde hendene stille. Undertegnede tilhører så absolutt ikke den kategorien.

Med tidligere mobilkameraer har ikke dette vært noe tema, siden kvaliteten ikke har vært bra nok til at man kan merke noen stor forskjell på bildene uansett. Nå har imidlertid kvaliteten blitt såpass bra at det er viktig med en perfekt utløserknapp.

Forskjellige kvaliteter

Det er vanskelig å komme til en konklusjon om hvilket kamera som tar de beste bildene. Grunnen er at de er gode på forskjellige områder. Bildene tatt med Sony Ericsson K750i virker i det store og det hele å være litt skarpere enn de som tas med Nokia N90. Spesielt når det gjelder lengre avstander.

Nokia N90 har imidlertid både bedre fargegjengivning og kontrast. Sistnevnte ser også ut til å ta de beste bildene på kveldstid. Derfor kommer det litt an på hva man vektlegger.

I testen har vi kun benyttet et fåtall av de kamerafunksjonene man faktisk har mulighet til å stille inn. Grunnen til dette er at de fleste brukerne kun vil benytte mobilkameraet til å knipse bilder direkte.

Se under for bildene som ble tatt i denne testen og for en vurdering av videomulighetene i de to mobiltelefonene.

Nærbilde av dinosaurrobot (med blitz)

K750i: Robot m/blitz N90: Robot m/blitz
K750i: Klikk her for full oppløsning N90: Klikk her for full oppløsning

Nærbilde av dinosaurbilde (uten blitz)

K750i: Robot N90: Robot
K750i: Klikk her for full oppløsning N90: Klikk her for full oppløsning

Avstandsbilde av elvebredde

K750i: Elvebredde N90: Elvebredde
K750i: Klikk her for full oppløsning N90: Klikk her for full oppløsning

Bildet som ble tatt med K750i er litt uklart, men man kan allikevel se hvordan de to mobilene gjengir farger.

Nærbilde av tre som vokser i mur

K750i: Mur m/tre N90: Mur m/tre
K750i: Klikk her for full oppløsning N90: Klikk her for full oppløsning

Suveren videovinner

Når det kommer til videoopptak er det ingen kamp i det hele tatt. Nokia N90 er den suverene vinneren. Kanskje ikke så overraskende med tanke på at den kan ta opp video i omtrent fire ganger så høy oppløsning som rivalen.

Du kan laste ned video tatt med Nokia N90 og Sony Ericsson K750i for å sammenligne de to. Vi har valgt å ikke behandle (eller rotere) disse klippene, slik at K750i-klippet blir liggende i forhold til N90-klippet.

Som man ser er det ikke snakk om noen erstatning for videokameraet enda. Likevel må vi si at N90-videor er mer enn godt nok til lavkvalitets webpublisering. Vi kommer nok også til å flere seerklipp på TV2 nyhetssendinger, siden man nå faktisk kan skjønne hva som foregår.

Nokia N90 er best

Skal vi å summere opp er vi nødt til å anbefale Nokia N90 som den beste kameratelefonen, selv om Sony Ericsson K750i i flere tilfeller tar skarpere bilder.

Vi kan imidlertid ikke overse fargene, kontrasten og videomulighetene i N90. Heller ikke den utrolig gode skjermen. Denne hjelper godt til når man skal ta og se på bilder.

Nokia har tatt første stikk i kampen om mobilkameraene.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse