Blu-ray

Annonse


Universal går for Blu-ray

Blu-rayUniversal Music er ett av verdens største plateselskaper, med artister som Elton John, Mariah Carey og U2 på laget. Og ikke minst er de en konkurrent til Sonys eget plateselskap Sony Music.

HD-DVD igjen på stasjonen

Det vekker derfor oppsikt at Universal nå velger å melde seg inn i organisasjonen Blu-ray Disc Association, noe som er et sterkt signal om at selskapet vil satse på Sonys format som framtidig medium for musikkvideo.

Igjen på stasjonen står Toshibas HD-DVD, som nå ser ut til å få stadig mindre støtte. Bak Blu-ray står de aller tyngste produsentene av underholdningselektronikk, som Sony, Philips, Samsung og Panasonic. Blant annet har Sony valgt å legge inn Blue-ray i Playstation 2-avløseren PS3.

«Alle» støtter Blu-ray

Også mesteparten av IT-bransjen, med HP, Dell og Fujitsu-Siemens i spissen, sier de vil velge Blu-ray i framtidas PC-er. Apples Steve Jobs har kommet med hat-meldinger mot HD-DVD, så det er liten tvil om hva som vil sitte i framtidas Mac-maskiner.

Annonse


Microsoft er i så måte unntaket, med ett bein i hver leir. Men i sommer har det kommet sterke signaler om at HD-DVD vil bli det valgte formatet i Xbox 360. Mens spillgiganten EA er solid plantet i Blu-ray-leiren.

Bedre lyd og bilde

Begge de nye formatene gir mulighet for langt mer lagringskapasitet enn dagens DVD. Vi snakker om 30-50 Gigabyte, mot maksimum 9 GB på dagens DVD. Dette gir muligheter for langt bedre bildekvalitet og mye lenger spilletid. I tillegg er begge de to nye formatene i utgangspunktet klargjort for opptak og PC-brenning, noe det tok tid før DVD-platen ble.

Ingen formatkrig?

Slik det ser ut nå, er det med andre ord mulighet for at vi slipper en ny format-krig som den vi hadde med Sonys Betamax og JVCs VHS på 70-tallet. Som kjent var det JVC som gikk av med seieren, på tross av at et teknisk sett dårligere format enn Sony.

Det som en gangen avgjorde saken, var støtten til VHS fra Hollywood. Filmbransjen ønsket trolig ikke at folk skulle kopiere film hjemme med så god kvalitet som Beta kunne gi. Det er i så måte noe foruroligende at om lag halvparten av de store Hollywood-selskapene fortsatt støtter HD-DVD.

Kilde:
BetaNews.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse