Nokia N90

Annonse


TEST: Nokia N90

Vi slenger oss nemlig på samme linjen som European Imaging and Sound Association (EISA). De kåret nylig Nokia N90 til European Media Phone of the Year 2005-2006 og det er vel fortjent.

Duell med K750i

For Nokia N90 er like revolusjonerende som det vi kunne håpe på da Nokia først presenterte den, til et kollektivt hakeslipp. Den konkurrerer for så vidt med dagens storselger fra Sony Ericsson, K750i, men er en god del bedre.

For selv om N90 i likhet med K750i har et to megapikselkamera, har den en rekke andre fordeler, som en helt rå skjerm og 3G-støtte. Vi vil forresten komme tilbake med en større sammenligning av fotomulighetene i disse to telefonene

Ikke bare en fryd

Nå må man likevel ikke misforstå, for Nokia N90 har noen negative trekk. Ikke minst det at alle funksjonene og det gode kameraet har gjort denne telefonen til en kjempe i mobilsammenheng. I størrelse er den nemlig sammenlignbar med Sony Ericsson P910.

Annonse


Dette har da også satt sitt preg på designet, som er stort og klumpete, i tillegg til lite spenstig. I tillegg koster det riktignok en del (5 500 kroner uten abonnement), men det var allikevel langt mindre enn vi fryktet.

Nå har også alle funksjonene gjort sitt til å tappe batteriet, som bare varer i drøye tre timer med aktiv tale. Dette er en ulempe, men lader man mobilen hver natt, som man bør, skal ikke det by på noen problemer.

For et kamera

Dette kan sikkert være såkalte ”dealbreakere” for noen, men vi må si at alle de fabelaktige funksjonene i telefonenen mer enn veier opp for dette. Ikke minst gjør det meget gode to megapikselkameraet til at man glemmer slike ting fort.

For det er tross alt kameraet som er det spesielle med Nokia N90. Det er den første mobilen som utnytter den eksklusive samarbeidsavtalen med Carl Zeiss, som er verdenskjent for god kameraoptikk.

Nokia N90

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Det viser seg da også i bildene, som holder en meget høy kvalitet. Nå ser vi muligheten til snart å kunne kutte ut digitalkameraet på ferieturene. Selv midt på natten får man relativt gode bilder med denne telefonen.

Det eneste vi har å klage på i så måte er at utløserknappen er litt i hardeste laget. Dette kan til tider gjøre at man føler seg litt ustø på hånden. Enklest blir det hvis man vrir skjermen slik dere ser på bildet under.

For en video

Men Sony Ericsson K750i er helt klart sammenlignbar når det gjelder stillbilder. Det er den derimot ikke når det er snakk om videoopptak. For det er virkelig her kameraet skiller seg ut.

De fleste har sikkert prøvd ut videomulighetene på mobilene sine uten større suksess. Man skal være flink for å se noe i det hele tatt. En ny verden åpenbarer seg imidlertid med N90. Vi snakker langt skarpere bilder, mindre hakking og mye bedre lyd.

Oppløsningen er faktisk på hele 352 x 288 punkter, som er hele fire ganger høyere enn det man ser på for eksempel den mye omtalte Sony Ericsson K750i. Last ned et lite uredigert videoklipp (MP4-format) tatt opp med Nokia N90.

Nokia N90-bilde 2
Klikk her for å se bildet i full oppløsning

For en skjerm

Nå må vi nok innrømme at kamerainntrykket får god hjelp av den interne skjermen. N90 er nemlig utstyrt med en 2,1 tommers skjerm som viser 262 000 farger. I seg selv ikke noe spesielt, men når vi også nevner oppløsningen på 352 x 416 punkter blir det ekstremt.

Bildene ser sylskarpe ut på denne skjermen, noe som til dels kan vise seg som en liten bjørnetjeneste da man kanskje tror man tar bedre bilder enn man gjør.

Lekkert Series 60

Skjermen gjør også at Symbian Series 60 ser lekrere ut enn noensinne. Det har jo også hjulpet at Nokia har gitt det nok en ansiktsløftningen, etter flere oppgraderinger det siste året.

Blant annet den roterende bildefunksjonen setter en ny standard for mobile operativsystemer. Vi kunne kanskje ønsket oss litt mer hastighet på systemet til tider, men det er ikke så galt som vi har sett på tidligere Nokia-modeller.

Mobilen som har alt

Men det er ikke nok med alt dette. Nokia N90 støtter som sagt 3G, i tillegg til EDGE, slik at høyhastighets dataoverføring går som en drøm. Den har også støtte for minnekort og en glitrende høyttalerfunksjon.

Som 3G-telefon er det kanskje nærliggende å sammenligne Nokia N90 med Sony Ericsson Z800i. Denne telefonen er imidlertid milevis bak, selv om den kan slåss med N90 på selve størrelsen.

Nokia N90 er en mobil «som har alt». Da får vi heller godta at den er litt tjukkere enn gjennomsnittsmobilen. Dette er den beste mobilen vi har sett hittil

Nokia N90-bilde 1
Klikk her for å se bildet i full oppløsning

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse