Canon EOS 350D

Annonse


Analog-kamera nesten vekk

Canon EOS 350DFotorådets statistikk for første halvår i år viser at salget av kameraet har steget med 7 %, sammenliknet med første halvår i fjor. 210 000 kameraer ble solgt, hvorav kun 2 800 kameraer var filmbaserte.

Speilreflekssuksess

Digitale speilreflekskameraer har fått vind i seilene etter at prisene falt ned godt under 10 000 kroner. Med et salg første halvår på over 12 000 kameraer (6500 i fjor) – ble det med andre ord solgt fire ganger flere digitale speilreflekser enn alle typer filmbaserte kameraer til sammen! På årsbasis kan salget av digitale speilreflekser nærme seg 30 000, hvilket er historisk høyt.

– I tillegg kommer det mange tusen kameraer av avanserte megazoomkameraer, opplyser informasjonssjef Knut Førsund i en pressmelding fra Fotorådet.

– Disse kameraene har ikke utskiftbar optikk, men de har så kraftig zoom at de for mange brukere erstatter speilreflekskameraet. Det finnes modeller med 8, 10 og 12 ganger zoom – i september lanseres også et kamera med 15x zoom. Det betyr at det i ett kamera er alt fra bra vidvinkel til kraftig tele. Disse kameraene har også massevis av spesielle funksjoner og finesser.

Annonse


Alt i alt viser dette at interessen for mer avanserte kameraer er stadig økende, mener Førsund.

Fortsatt film

Filmsalget er selvfølgelig kraftig redusert, i år vil det bli omsatt omkring 3 millioner filmruller i Norge – for fire år siden ble det solgt omkring 10 millioner. Med bakgrunn i dette har mange lurt på om film snart blir borte.

– Film vil bli å få i fotobutikker i mange år enda, forsikrer Førsund.

– Det er naturlig å regne med at utvalget vil bli mindre med årene, men film blir å få. Vi skal heller ikke helt glemme at det fortsatt kopieres flere bilder fra film enn bilder fra digitalkameraer – slik vil det være i år og slik vil det være til neste år.

Salget av filmbaserte engangskameraer har nå for første gang falt. Her er det antakelig mobiltelefoner med innebygd kamera som er årsaken, til tross for at en undersøkelse som Consumer Electronics Association nylig gjennomførte, viser at 91 % ikke anser mobilkameraet som sitt fotografiske verktøy.

Kilde:
Fotorådet

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse