DAB-radio

Annonse


Sier nei til DAB

DAB-radioKringkastingsselskapene Radio France, NRJ, RTL og Lagardère har til sammen en markedsandel på 70 prosent blant franske radiolyttere. De sier alle sammen nei til det digitale radiosystemet som norske myndigheter har bestemt skal avløse FM-sendigene her i landet på relativt kort sikt.

Satser på alternativer

I Frankrike er DAB-nettet i likhet med i Norge godt utbygd. Likevel vil de franske kringkasterne i stedet satse på alternative, digitale radiosystemer som satellittsystemet DVB-H, det amerikanske bakkebaserte HD IBOC-FM og DMB.

Alle er mer dataeffektive og gir høyere lydkvalitet med samme bitrate som DAB. Problemet med DAB er at det bygger på den gamle MP2-kodeken, forløperen for den betydelig smartere MP3 – som alle bruker på sine MP3-spillere i dag. Med andre og nyere systemer enn DAB får man både bedre lyd og plass til flere stasjoner, hevder franskmennene.

Følger etter Finland

Nylig skrinla finske radiostasjoner også DAB inntil videre, for å prøve ut nyere teknologi. I Norge har verken NRK, P4 eller de andre DAB-konsesjonærene planer om å velge alternativ teknologi for bakkebasert, trådløst digitalnett.

Annonse


Tvert om satses det i Norge knallhardt på at DAB skal bli enerådende innen bakkebasert radiokringkasting innen en tiårsperiode.

Kilde:
Digitalradiotech.co.uk

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse