Intel-Mac

Annonse


– Intel-Mac får kopisikring

Intel-MacIfølge flere vanligvis pålitelige kilder på nettet er det stor sannsynlighet for at Apple allerede fra første dag med Intel-baserte maskiner vil implementere «Trusted Computing» (TC), et kopisikringssystem som Microsoft har utviklet i samarbeid med Intel, AMD, HP og IBM.

Umulig å starte piratvare

Dette systemet stopper piratvare allerede på prosessornivå. Det nytter altså ikke lenger å bare ha programvare som fjerner kopisikringen.

Prøver du å spille en fil som du ikke har betalt for, vil prosessoren gjenkjenne denne som piratvare dersom den mangler et såkalt DRM (Digital Rights Management)-flagg. Dermed får du ikke startet den.

Tidligere «Palladium»

Helt vanntett blir systemet neppe. All erfaring tilsier at det finnes veier rundt det meste som er digitalt. Men det blir etter alt å dømme mer vrient enn med dagens software-baserte kopisikringsløsninger.

Annonse


Da Trusted Computing-systemet lå på Microsofts tegnebord, hadde det kodenavnet «Palladium». Allerede den gangen var det mange som stilte seg kritisk til at Microsoft eller Intel skulle bestemme hva du kan spille og ikke spille på PC-en din.

Frykt for overvåking

I tillegg er det mange som frykter mulighetene for overvåking av hva du gjør med PC/Mac-en din. Data som registreres av en TC-utstyrt prosessor kan enkelt sendes til tredjepart – dersom systemet tillater det.

Microsoft benekter imidlertid at de vil registrere noe som helst – ut over hvilke komponenter du setter inn i maskinen din. Dette for å kunne optimalisere systemet etter hvert som du bygger ut med nye harddisker, lydkort eller grafikkort.

– Gradvis overgang

Microsoft sier også at overgangen vil skje gradvis, slik at folk i lang tid framover for eksempel vil kunne spille MP3-samlingen sin – på tross av at denne mangler nødvendige DRM-koder.

Systemet vil også bli innebygd i Microsofts kommende operativsystem Windows Vista. At det også kommer i Intel-utgaven av OS X, er kanskje ingen overraskelse. Alt tyder på at Intel ser en stor rasjonaliseringsgevinst å levere samme type prosessor både til Mac og PC.

Kilder:
BoingBoing.net
Engadget.com
AgainstTCPA.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse