Blu-ray

Annonse


Hollywood-gigant velger Blu-ray

Blu-raySå langt har Warner Brothers, Paramount og Universal valgt HD-DVD som den framtidige avløseren for dagens DVD-plater. Mens Disney og Sony tidlig signaliserte at de går for konkurrenten Blu-ray. Det siste er ikke så rart, siden blu-ray jo er utviklet av Sonys elektronikkdivisjon.

Blu-ray fortsatt sterkest

Nå har også Twentieth Century Fox har valgt Blu-ray. Dermed er Hollywood så godt som delt på midten i krigen mellom de to formatene.

Slik saken står nå, framstår Blu-ray likevel fortsatt som en vinner totalt sett. Bak Blu-ray står de aller tyngste produsetnene av underholdningsleketronikk, som Sony, Philips, Samsung og Panasonic. Blant annet har Sony valgt å legge inn Blue-ray i Playstation 2-avløseren PS3.

HD-DVD i Xbox 360?

Også mesteparten av IT-bransjen, med HP, Dell og Fujitsu-Siemens i spissen, sier de vil velge Blu-ray i framtidas PC-er. Apples Steve Jobs har kommet med hat-meldinger mot HD-DVD, så det er liten tvil om hva som vil sitte i framtidas Mac-maskiner.

Annonse


Microsoft er i så måte unntaket, med ett bein i hver leir. Men i sommer har det kommet sterke signaler om at HD-DVD vil bli det valgte formatet i Xbox 360. Mens spillgiganten EA er solid plantet i Blu-ray-leiren.

Avlyst giftemål

I våres gjorde den japanske og europeiske elektronikkindustrien iherdige forsøk på å komme til enighet om ett format. Det lyktes ikke, for HD-DVD-utvikleren Toshiba anså tydeligvis Sonys frieri som et forsøk på et Blu-ray-kupp.

Enkelte selskaper sysler med planer om å lage spillere som takler begge formatene, men det er usikkert om Sony vil selge lisenser på Blu-ray til HD-DVD-lisensinnehavere, og omvendt.

Mye mer plass

Begge de nye formatene gir mulighet for langt mer lagringskapasitet enn dagens DVD. Vi snakker om 30-50 Gigabyte, mot maksimum 9 GB på dagens DVD. Dette gir muligheter for langt bedre bildekvalitet og mye lenger spilletid. I tillegg er begge de to nye formatene i utgangspunktet klargjort for opptak og PC-brenning, noe det tok tid før DVD-platen ble.

Kilder:
Reuters
Eweek
BetaNews

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse