Vores Øl

Annonse


Lager øl med open source

Vores ØlStudenter ved IT-universitetet i København har nemlig utviklet det kaller verdens første øl brygget på open source-prinsipper. Poenget er at oppskriften legges tilgjengelig slik at hvem som helst han endre og forbedre ølet.

Bryggeri på universitetet

Initiativet til denne artige øltypen ble tatt av Rasmus Nielsen, i kunstnerkollektivet Superflex. Nielsen arbeider også som lærer innenfor intellektuell eiendom og kopirettigheter ved IT-universitetet. I den forbindelse ba han studentene om å prøve å implementere open source-prinsipper til den ikke-digitale verden.

15 studenter ble med på prosjektet om å bruke disse prinsippene til å brygge en ny type øl. De møtte en dansk forfatter, som står bak en bok om hjemmebrygging, for å få litt hjelp, og etter å ha blitt enige om øltypen startet de bryggingen, midt i universitetskantina.

Fri oppskrift

De har kalt dette ølet for ”Vores Øl, versjon 1.0” for å hinte om at det ligger rom for forbedringer. Det er jo også grunnen til at de har sluppet oppskriften fri på en såkalt åpen Creative Commons-lisens.

Annonse


At det har blitt populært er det ingen tvil om. Ølbryggerne har fått henvendelser fra blant annet Mexico, Brasil og Afghanistan. I tillegg planlegger et dansk bryggeri å starte salg av dette ølet i løpet av høsten.

Kilde: Vores Øl
Kilde: BBC News

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse