Messenger smiley

Annonse


Microsoft vil ha smiley-patent

Messenger smileyMicrosofts patensøknad 20050156873 gjelder metoder «for å skape og overføre skreddersydde emotikoner» som kan bli «representert ved en karakter-sekvens i sanntids-kommunikasjon», for så å bli «erstattet i mottakerenden» med «sitt korresponderende emotikon».

Med andre ord ser det ut som om patentet direkte omfatter den veletablerte funksjonen i en rekke forskjellige chatteprogrammer, som for eksempel gjør at tegnsekvensen 😉 blir erstattet av et lite bilde av en blunkende smiley.

Sterk kritikk

Reaksjonene har ikke uteblitt.

– Dette er et så grunnleggende konsept, at vi ikke ville vært overrasket hvis det hadde vært presentert som en spøk, sier Mark Taylor, adm. direktør i Open Source Consortium.

Annonse


Taylor sier videre at patentet også er potensielt problematisk fordi emotikoner, altså små ikoner som er designet for å uttrykke følelser, kan betraktes som en form for språk.

– Å tillate patentering av språkkonstruksjoner er veldig farlig, sier Taylor.

Samfunnsnyttig?

Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) mener slike patensøknader strider mot de originale intensjonene i patenstystemet, og kan misbrukes av Microsoft til å hindre andre i å utvikle tjenester som konkurrerer med MSN Messenger.

FFII understreker at patenter først og fremst ble innført for å tjene samfunnet ved å tvinge selskaper til å offentliggjøre allmennyttig informasjon som de ellers ville ha hemmeligholdt.

– Det er dessverre tydelig at slike patenter ikke har noe som helst å gjøre med å beskytte forskningsresultater eller investeringer, men kun dreier som å gi Microsoft eksklusive rettigheter som skal sikre markedsdominans, sier FFII-talsmann Jonas Maebe.

Ikke avgjort

Det amerikanske patentstyret har foreløpig ikke tatt endelig stilling til Microsofts patensøknad, som ble registrert i januar 2004.

Microsoft selv har foreløpig ikke kommentert saken.

Kilde:
ZDNet
US Patent & Trademark Office

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse