Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Slik blir framtidsmobilen

Forskere har sett på hvordan mobilen vil se ut om fem år. De regner med bedre kameraer, 100 gigabyte harddisk og tykkelse som et kredittkort.

KDDI mobil 1
Fremtidsforskere har tatt en titt inn i vår mobilframtid og kommet fram til at vi om fem år kommer til å sitte med mobiler som er like tynne som kredittkort, men allikevel med 100 gigabyte harddisk, talegjenkjenning og bedre mobilkameraer.

Flere PDA-mobiler

Forsker Peter Siljerud har også kommet frem til at e-post kommer til å sette nye krav til tastaturet på mobilen. Derfor tror han at vi kommer til å se flere mobiler med trykkfølsom skjerm og fullstendig tastatur. Talegjenkjenning skal også bli langt bedre enn i dag.

Kameraet på mobilen skal komme opp i hele syv megapiksler oppløsning, men kanskje enda viktigere blir det at produsentene tar tak i optikken i kameraene.

Siden kravene til store skjermer og akseptable tastatur fører til at små mobiler blir vanskeligere å lage kommer nok mobilen i stedet til å bli tynnere, som Motorolas Razr V3.

Raskere mobiler

Forskerne regner også med at vi kan koble oss opp mot nettet med hastigheter på omtrent 1,2 Mbps rundt 2010. Allerede i år snakker imidlertid mobilselskapene om HSDPA som er en videreføring av 3G-teknologien som gir langt høyere overføringshastigheter enn i dag.

Det forventes også at flere mobiler vil få innebygd støtte for trådløst nett, slik at vi kan få enda bedre hastigheter når man er i kjente WLAN-soner.

Hva med batteriet?

Batterikapasiteten er den største flaskehalsen for utviklingen i mobilmarkedet. For batteriutviklingen holder ikke på langt nær samme hastighet som resten av markedet.

Når all den nye teknologien skal inn og batteriene bare forbedres med 10 – 15 prosent hvert år sier det seg selv at det vil bli problemer.

Kilde: Mobil

Stikkord: digitalkamera, Mobil