Hopp til navigasjon Hopp til innhold
FOTO: Per Ervland

TEST: Sony Ericsson Z800i

Nokia har lenge vært eneste produsent med 3G-mobiler på markedet. Nå er imidlertid Sony Ericsson Z800i rett rundt hjørnet og vi har testet den.

Sony Ericsson Z800i er den første 3G-telefonen som vil dukke opp på det norske markedet fra det svenskjapanske selskapet. Det er broren til V800i som var en mobiltelefon som ble laget eksklusiv for mobiloperatøren Vodafone.

Der ligger også det største problemet med denne mobiltelefonen. For da denne mobilen ble lansert for Vodafones kunder i fjor var den nyskapende og riktig så flott, men vi vet alle hva som skjer i mobilmarkedet i løpet av et drøyt halvår.

Sprek telefon

Z800i er riktignok en morsom telefon å bruke, som de fleste Sony Ericsson-modellene på markedet. Den får deg som regel til å ville leke med mobilen, noe Sony Ericsson virkelig skal ha det for. Av en eller annen grunn klarer vi aldri å legge disse mobilene fra oss.

Den er også riktig så stilig, selv om vi vel synes Vodafone-modellen med den sorte lakken faktisk var hakket stiligere. Utseendet på mobilen virker uansett både eksklusivt og robust. Vi setter også pris på kameraet som kan vris både forover og bakover, slik at man slipper to kameraer for å få videotelefoni.

Telefonen er utvilsomt i største laget, med en størrelse som faktisk kan konkurrere med P910. Dette gir riktignok muligheten til et oversiktlig og godt tastatur, med en haug av snarveisknapper, men det hjelper lite når du nesten må ha med ryggsekk for å få den med.

Skuffende skjerm

Størrelsen gjør skjermen veldig oversiktlig, men den er allikevel ikke like bra som vi skulle ønsket. Den er langt dårligere enn det som sitter i S700i, som hadde en utrolig god oppløsning.

Oppløsningen i denne telefonen er imidlertid den samme som er i de fleste av Sony Ericssons modeller den siste tiden, med 176 x 220 punkter og 262 000 farger. Med tanke på størrelsen på mobiltelefonen må vi innrømme at vi hadde ventet mer.

Den er imidlertid utstyrt med en veldig liten ekstern skjerm som kan vise opptil 65 000 farger. Denne viser det meste av interessant informasjon og kan faktisk brukes som en søker hvis man vil ta bilder uten å åpne telefonen.

Sony Ericsson Z800i

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Bra med video

Vi har testet videosamtaler og 3G-hastighet på denne modellen, og den står ikke tilbake for verken Nokia 6630 eller Nokia 6680. Når det gjelder videosamtaler må vi faktisk si at vi foretrekker Sony Ericssons versjon, som er veldig oversiktlig og stilig.

Sony Ericsson har også lagt til en tast for å gi en snarvei til videosamtaler, som er et eksempel til ettertanke for andre 3G-produsenter. De har også én tast som sender deg til menyen (endelig) og én som sender deg til mediespilleren.

Minimalt minne

Synkronisering er en smertefri affære, både på PC og Mac. Riktignok har Mac en fordel på denne telefonen som støttes i Tiger, med ti sekunders automatisk oppsett, men selv på PC går dette både raskt og enkelt.

Sony Ericsson Z800i er også utstyrt med minnekort, slik at man har mulighet til å bruke den som en MP3-spiller og til å lagre en del bilder på kameraet

Kameraet på denne mobilen er heller ikke det beste vi har sett. Kvaliteten på bildene er ikke av samme kvalitet som på S700i, som også er utstyrt med et 1,3 megapiksel kamera.

Sluker batteri

Z800i ser ut til å ha noe av det samme problemet som K700i hadde da den kom. Den sluker batterikraft. Nå har vi brukt den aktivt i nesten fire dager og det virker nesten som om man kan se batterimåleren minke.

Den fungerer godt en hel dag, men så er det slutt. Med denne mobilen er det ingen fordel å lade den hver natt – det er et krav.

Finnes alternativer

Det kan virke som vi ikke liker Sony Ericsson Z800i, men dette er en meget god 3G-telefon, med en god del muligheter. Problemet er at det virker som om tiden har gått litt fra denne modellen. Sony Ericsson har ventet for lenge med å få den ut.

Blant annet størrelsen og prisen (eneste vi har funnet er en subsidiert versjon til 4 195 kroner hos Komplett) gjør at det finnes gode alternativer. I tillegg vil Sony Ericsson slippe sin egen K600i rett etter sommeren, og denne virker som et bedre kjøp.

Stikkord: Mobil, testprodukt