Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Nikon D50

TEST: Nikon D50

Mandag lanseres Nikon D50. Kameraet går rett i strupen på Canon EOS 350D og tidenes kamera-krig er dermed i full gang.

Av utseende er dette apparatet svært likt Nikon D70, men noe mindre. Likevel er det større og tyngre enn Canon 350D, uten at dette på noen måte er noe minus.

Apparatet kommer i to forskjellige farger; sølv og sort, mens huset er laget i plast. Det sitter som støpt i hånden og knappene er store, godt plassert og enkle å bruke. Vi ville gjerne hatt norske menyer, men foreløpig må vi nøye oss med svenske eller engelske.

Ekstremt lettbetjent

Nikon D50 har en større LCD enn Canon 350D. Den er på 2 tommer, fungerer veldig godt under alle lysforhold og kan dessuten skilte med god oppløsning på 130.000 punkter.

Brukervennligheten er ellers upåklagelig, og det er svært enkelt å navigere seg gjennom menyene. Skal du for eksempel slette bilder fra SD-kortet, er det gjort ved et par trykk på søppelbøtten. Det er like enkelt som det er logisk.

Kameraet er svært raskt, både i oppstart og autofokus, mens utløserforsinkelsen også er minimal. Med unntak av mangelen på norsk meny, er brukergrensesnittet på dette kameraet nær perfekt. I tillegg til en svært god innebygget blitz, har du også mulighet til å plassere en eksterm blitz hvis du skulle ha behov for bedre ytelse på denne fronten.

Nikon D50

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Barnemodus

Nikon D50 sikter seg åpenbart inn mot samme målgruppe som Canons EOS350D. I sammenligning viser det seg imidlertid at D50’en faktisk er dårligere spesifisert, til tross for en noe høyere pris. Den mest vesentlige forskjellen er kanskje bildebrikken som hos Nikon har 6,1 megapiksler, men som hos konkurrenten har hele 8.

Men bevares, kameraet er ikke på noen måte dårlig fordi en sammenligning med konkurrenten viser tallmessige forskjeller i konkurrentens favør. Dette er uansett et svært godt kamera.

I tillegg til et vell av manuelle funksjoner, har Nikon D50 syv forskjellige scenevalg for at man enkelt skal kunne fotografere med riktig eksponering i forskjellige situasjoner. Et helt nytt modus med det megetsigende navnet ”barn”, gir for eksempel riktige hudtoner når man fotograferer nettopp barn.

Strålende bilder

Kjøper du pakketilbudet, får du Nikon D50 og en Nikkor Zoom-linse med en rekkevidde og lysstyrke på henholdsvis 18-55mm og f/3,5-5,6. Vi har imidlertid testet apparatet med en Nikkor 18-70mm f/3,5-4,5.

Nikon D50 har fått en splitter ny CCD bildesensor som bidrar til å gi en fantastisk bildekvalitet. Apparatet tar alldeles strålende bilder, med praktfull fargegjengivelse og fargemetning. Støynivået er moderat, og vi fant heller ikke noen kromatisk feilbrytning i kontrast områdene.

Priskrig

Totalt sett er dette et aldeles strålende kamera. Dessverre er nok Nikon iferd med å prise seg utover sidelinja når de leverer kameraet til 8690,-. Konkurrenten Canon 350D er drøye tusenlappen rimeligere, og byr som sagt på bedre spesifikasjoner. Hadde prisen vært noe lavere, ville situasjonen fort sett annerledes ut.

Likevel kan vi trøste alle Nikon-entusiaster med følgende: Ja! Dette er et absolutt knallkamera, og det fortjener i høyeste grad karakteren sin!

Stikkord: digitalkamera, lydogbilde, testprodukt