Hopp til navigasjon Hopp til innhold
FOTO: Per Ervland

Supermobil med GPS fra HP

HP har lansert en mobil som kan konkurrere med alt som er på markedet i dag. Denne snertne mobilen har EDGE, GPS og fullt tastatur.

HP iPaq hw6500
Under en presselansering i Oslo i går lanserte HP de to nye produktene HP Navigator og HP iPaq hw6515. Dette er henholdsvis en strippet PDA, med fulle navigasjonsmuligheter, og en mobiltelefon med PDA, GPS, EDGE, Windows Mobile og fullt tastatur.

Ikke helt vellykket

Et samlet pressekorps møtte i går, onsdag, opp på hovedkontoret til HP i Oslo, bare for å bli sent videre i en armada av HP-biler utstyrt med det nyeste navigasjonsutstyret fra selskapet. Målet var å følge anvisningene til HP Navigator til et ukjent mål.

Problemet vårt var at GPS-funksjonen i vår bil sluttet å fungere et par hundre meter etter at vi hadde forlatt HP. Febrilsk forsøkte vi å få den til å fungere igjen, til ingen nytte.

Da var det bare å innse at vi hadde tapt i møte med teknologien, og måtte via personlige instruksjoner og egen retningssans navigere oss til Madserud Gård. Av en eller annen merkelig grunn kom imidlertid GPS-en i gang igjen fem hundre meter fra destinasjonen. Kanskje en anelse for sent.

Får for forsøket

Men som alle teknologiselskaper snart bør skjønne er det aldri noe som fungerer i disse kreative forsøkene på å demonstrere teknologien. Vi holder allikevel ikke dette mot HP, som skal ha det for forsøket.

HP Navigator er den nye navigasjonspakken som ble testet ut i dette mislykkede forsøket. En iPaq rz1710 utstyrt med bilholder, billader, GPS og ViaMichelin navigeringsprogramvare. I pakken følger det også med en 256 megabyte minnebrikke med kart over Norge og Danmark.

Vi fikk prøve HP Navigator i praksis

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Supermobilen hw6515

Vi fant imidlertid den nye iPaq hw6515 mye mer interessant. HP kaller denne «produktet som vil revolusjonere mobilmarkedet». Nå skal ikke vi ta så store ord i vår munn, men må si at denne overraskende lille mobilen er riktig så imponerende.

For til å være utstyrt med firebånds GSM-støtte, EDGE, Bluetooth, kamera på 1,3 megapiksel, to minnekortporter (Secure Digital og Mini-SD), 128 megabyte minne (64 MB ROM og 64 MB RAM), fullt tastatur og, ikke minst, GPS-modul, har HP klart å holde størrelsen på denne på et imponerende nivå.

Bra GPS

GPS-modulen er det lille ekstra som gjør denne mobiltelefonen spesiell. Alt det andre har vi tross alt sett i en rekke mobiltelefoner tidligere. HP har lagt ved en versjon av navigasjonsprogramvaren TomTom, med tilgang til ett bykart (trenger man flere må man ut med lommeboken).

GPS-en benytter også Quick Connect som laster ned satellittens posisjoner via GPRS. Dette skal gjøre at man ikke trenger like sterke satellittsignaler. Da har man ikke det samme behovet for klar sikt og man får mye raskere kontakt med satellitten.

Vi har imidlertid ikke fått testet dette, så det får vi komme tilbake til når vi tester denne modellen så snart den er på markedet (juli/august).

Må klage litt

Det eneste vi har å klage på denne modellen er at den ikke er utstyrt med WLAN, noe vi føler en toppmobil for proffmarkedet bør ha i 2005. HP har heller ikke fått lagt inn Windows Mobile 5.0 som nylig ble presentert av Microsoft.

HPs produksjef for håndholdte PC-er, Aksel Storjohann, lover at det vil komme nye modeller på nyåret og da kan vi forvente både den nye versjonen av Windows Mobile og WLAN. I tillegg vil det komme en modell med 3G, som for så vidt også er et savn i dagens modell, men siden den har EDGE klarer vi oss for øyeblikket.

Den nye mobilen skal dukke opp i butikkene i månedsskiftet juli/august i to forskjellige utgaver. hw6510 uten kamera (for de som er redde for industrispionasje) vil koste 4 799 kroner eks. mva. og hw6515 med kamera til 4 999 kroner eks. mva.

Stikkord: Mobil