Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vil totalforby nett-gambling

Valgerd Svarstad Haugland (bildet) jubler etter at en dom i Nederland slo fast at det er mulig å forby gambling på utenlandske nettsteder.

Foto: Erik Berg/Kultur- og kirkedepartementet
Nederlandsk Høyesterett har avgjort at det verken er grunnlovsstridig eller i strid med EU og EØS-reglene å forby nederlendere å delta i pengespill på tyske eller britiske nettsteder.

Flertall for totalforbud

Dermed vil det samme etter alt å dømme gjelde i Norge. Det er allerede flertall på Stortinget for å totalforby nettgambling, både på norske og utenlandske nettsteder. Unntaket vil være statlig godkjente spill – i praksis spillene til Norsk Tipping.

Et forbud vil gjøre den stadig mer utbredte nettpokeren som tusenvis av nordmenn deltar i på internasjonalt nivå lovstridig. Utenlandske pengelotterier og veddetjenester vil heller ikke på legalt vis kunne markedsføre sine tjenester i Norge eller ta i mot norske kunder.

– Umulig å håndheve

Kritiske røster mener imidlertid at et slikt forbud verken er særlig klokt eller mulig å håndheve.

– Det vil kreve et vanvittig statlig apparat for å håndheve, og i de fleste land slike forbud finnes, så blir de omgått, sier pokerspilleren Erik Augestad til NRK.

Stikkord: internett