Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Superhacker ute mot kausjon

Hackeren som er anklaget for å ha brutt seg inn i 53 datamaskiner tilhørende NASA og det amerikanske forsvaret har blitt sluppet ut mot kausjon.

Hacket!
Britiske Gary McKinnon er anklaget for å ha utført det en amerikansk statsadvokat kaller «det største militære hacket noensinne». Han ble nylig arrestert for å ha hacket seg inn i 53 datamaskiner som tilhører det amerikanske forsvaret og NASA, men er allerede ute mot kausjon.

Vil ikke utleveres

39-åringen må nå tilbake i retten helt i slutten av juli. Da skal retten holde en høring som skal avgjøre om McKinnon skal utleveres til USA. Advokaten hans se de vil kjempe innbitt mot en slik utlevering.

– Det han tenker mest på er hvordan andre briter har blitt behandlet i det amerikanske rettsvesenet, noe som ikke gir mye tiltro. Vi mener at han, som britisk statsborger, må stå for retten her i Storbritannia – ikke i USA, fortalte advokat Karen Todner, som også hevder at en dom i USA kan ende på opptil 70 år i fengsel.

Gjorde ugagn

McKinnon skal ha hacket seg inn i nettverk som tilhører NASA og Department of Defence, US Army, US Navy og US Marine. Et av nettverkene skal også ha tilhørt Pentagon.

Han skal ha slettet rundt 1 300 brukerkontoer, installert verktøy for å få tilgang til andre systemer, slettet kritiske systemfiler og kopiert en fil med brukernavn og passord.

Lette etter UFO

McKinnon nekter ikke på å ha infiltrert de amerikanske datasystemene, men hevder motivasjonen var å bevise at UFOer eksisterer og for å påvise mangler i sikkerheten til systemene.

Amerikanske myndigheter har regnet ut at kostnaden ved å finne McKinnon, samt å rette opp feilene han sto bak, kostet omtrent én million dollar (6,46 millioner kroner).

Kilde: BBC News

Stikkord: internett