Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Svindyr 3G i utlandet

Vær forsiktig om du tar med deg din nye 3G-telefon til utlandet. Å bruke den kan lett koste deg skjorta.

Nokia N91
I utgangspunktet skal det være slik at du med 3G unngår den roaming-problematikken vil kjenner fra den gamle GSM-verdenen. Men i følge analysebyrået Gartner er bruk av 3G utenfor det området der din teleoperatør holder til rene risikosporten.

123 kroner pr. MB

I en undersøkelse som byrået har gjort viser det seg at i du i verste fall kan risikere å måtte punge ut med en tusenlapp for tre fattige minutter på Internett via 3G-telefonen.

Verstingen er Storbritannia, der det koster 14,80 euro (om lag 123 kroner) å laste ned en megabyte. Ved 384 kilobit per sekund laster man ned en megabyte på omtrent 20 sekunder ved maksfart. Ved maksfart laster du ned 3 megabytes per minutt, som gir en minuttpris på opptil 345 kroner minuttet.

Dermed kan man passere 1.000 kroner på under tre minutter.

Billigere å abonnere

Et av de rimeligste landene er Tyskland, der du betaler 80 euro (om lag 655 kroner) for 1 Gigabyte i måneden. Det gir en betydelig hyggeligere minuttpris. På den annen side: Hvem vil betale månedsabonnement om du bare er på tur et par dager i landet?

Telenor ogNetCom kan i dag bare i svært begrenset grad tilby roaming (sømløs overgang mellom norske og utenlandske nett) for 3G, slik de gjør for GSM, GPRS og EDGE. Så langt har vi bare hørt at Telenor har avtale med danskene.

Kilde:
Digi.no

Stikkord: Mobil