Hopp til navigasjon Hopp til innhold
FOTO: Per Ervland

Vi prøver Nokia N91

Mange sperret øynene opp da Nokia viste frem en mp3-mobil med trådløst nett og fire gigabyte harddisk. Vi har prøvd den.

Nokai N91
Nokia tok hele mobilbransjen på senga da de for akkurat en måned siden viste frem sin nye mobilserie i Amsterdam. Finnene hadde tre 3G-mobiler på bordet og selv om alle mobilene i N-serien var imponerende, var det N91 som skapte mest oppmerksomhet.

Har den alt?

Ikke så overraskende kanskje siden denne mobilen har 3G-støtte, trådløst nett og et kamera med to megapiksler oppløsning. Dette ville imponert de fleste i april 2005. Men det er først når man tenker på den fire gigabyte store harddisken at N91 virkelig kommer til sin rett.

For dette er en mobiltelefon som virkelig kan slåss med MP3-spillere som iPod mini og Zen Micro i forhold til lagringskapasitet.

Like bra som iPod

Vi fikk testet denne telefonen en liten stund da Nokia tidligere i uken tok med seg N-serien på show i Norge. Mest imponert er vi over lydkvaliteten, som høres minst like bra ut som den vi har på iPod’en i lomma.

Kan hende det hjalp godt med hodetelefonen som Nokia hadde med. Ett Sennheiser-sett som sikkert er hakket bedre enn det Nokia-settet som følger med mobilen. Men her har man fordelen med denne mobilen – den har en vanlig 3,5 mm jack-port slik at man kan bruke hvilke hodetelefoner man vil til å høre på musikken.

Vi slet litt med å få musikknappene på dekselet til å fungere hele tiden, men dette får Nokia lov til å sette på listen over ”problemer med prototypen som vil bli fikset senere”. Tastene under dekselet var vi imidlertid veldig fornøyd med. Disse var noen av de bedre fra Nokia i det siste.

Nokia N91

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Ingen overføring

Vi fikk dessverre ikke testet hvordan overføring av data gikk til denne mobilen. Dette er tross alt meget relevant siden den er utstyrt med både 3G og trådløst nettverk, ikke minst siden Nokia 9500s trådløse nett i praksis var ubrukelig på grunn av en underdimensjonert prosessor.

Tomas Chatzopoulos i multimedieavdelingen til Nokia lover oss imidlertid at denne modellen ikke vil ha slike problemer. I forhold til hastigheten på systemet virket det helt greit da vi testet den, men det er vanskelig å få et innblikk i over så kort periode.

Savner N90-skjerm

Som de to andre telefonene i N-serien har også denne mobilen fått en grafisk overhaling av Series 60-systemet. Dette har gjort at det nå ser riktig så bra ut, i motsetning til hvor ulidelig kjedelig det har sett ut de siste årene.

Vi må si at vi kunne ønsket oss den helt eksepsjonelle skjermen som N90 var utstyrt med, siden denne bare er utstyrt med en vanlig 176 x 208 punkters skjerm (262 000 farger). Men med tanke på alt det andre man får på denne mobilen skal man vel være forsiktig med å pirke på slikt.

Rådyr

Selv med alt det denne mobilen inneholder kommer nok Nokia til å få problemer med å selge denne til det store massemarkedet. Med en startpris som vil ligge rundt 7 000 kroner er det nok de færreste som vil investere i N91 den første uken.

Uansett skal Nokia ha det for å ha laget en utrolig imponerende alt-i-ett-mobil som ser relativt bra ut. Den er unektelig en smule stor, men til å være det har den et sprekt design. Vi er imponert, men må selvsagt teste den langt mer grundig før vi avgir noen endelig dom.

Stikkord: Mobil