Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Slutt på blunking på bilder

Får du stadig bilder av folk med øynene lukket? Et nytt system for digitalkameraer kan bety slutten på bilder som knipses midt i uheldig blunk.

Martin blunker
Når man tar bilder med digitalkamera, hender det litt for ofte at en eller flere av de man tar bilde av lukker øynene akkurat i det man knipser – gjerne i respons til de korte ekstra blitslysene som fyrer av for å forhindre røde øyne.

Men en gjeng ved University of Electro-Communications i Tokyo, under ledelse av Masahide Kaneko, som har utviklet et anti-blunkesystemet som skal få has på problemet.

Systemet skal til og med kunne fungere på gruppebilder av flere personer.

Velger det beste bildet

Kort forklart løses problemet ved at kameraet rett og slett tar 15 kjappe bilder i løpet av halvsekundet umiddelbart etter at man har trykket på utløserknappen.

Programvare gjør så en lynkjapp analyse av bildene og sletter automatisk de der motivet har øynene igjen, så man sitter igjen med et bilde der ingen blunker.

Dette er riktignok en ganske brutal løsning som krever mye ekstra prosesseringskraft, men Kaneko & co. spår at systemet likevel vil kunne la seg implementere kommersielt i forbrukerkamera om to års tid.

Kilder:
Neurocircuits
Engadget

Stikkord: digitalkamera