Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Flertall for spionvare-forbud

Representantenes Hus i USA har med overveldende flertall vedtatt en lov som forbyr programmer som spionerer på PC-brukere.

Såkalt spionvare eller spyware har de siste årene blitt en pest og en plage for svært mange PC-brukere. Disse programmene registrerer i beste fall surfevanene dine, slik at de kan bombardere deg med annonser for produkter de tror du trenger.

Stort problem

I verste fall kan slike programmer snappe opp brukernavn og passord, slik at du seinere kan bli lurt av svindlere. I enkelte tilfeller har slike programmer også lagt inn barneporno på folks PC-er, slik at de har fått høre fra politiet.

Grensen mellom spionvare og virus er flytende. Svært få av de kjente antivirusprogrammene tar slik spionvare, men det finnes tredjepartsprogrammer som eliminerer dem. Problemet er at enkelte av disse selv har vist seg å være spionvare…

– Brukeren må godkjenne

I loven som mandag passerte Representantenes Hus, heter det at PC-brukeren selv skal kunne avgjøre om hun eller han vil ha slike programmer installert på PC-en sin. Uten uttrykkelig samtykke vil programmet pr. definisjon være ulovlig.

– Forbrukere har rett til å vite og har rett til å avgjøre hvem som har tilgang til deres høyst personlige informasjon av den typen spionvaren kan samle inn, sier republikanernes California-representanten Mary Bono til nyhetsbyrået Reuters

Stikkord: virus