Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nokias mobil-TV-fremtid

Mange har troen på mobil-TV som en viktig mobilfunksjon i fremtiden. Nokia kjører i disse dager flere spennende pilotprosjekter på dette.

Nokia Mobil-TV
Helsinki (ITavisen.no): Vi fikk nylig sjansen, som eneste norske media, til å være med å ta en titt på Nokias spennende pilotprosjekt i Helsinki. Her jobber Nokia sammen med kringkasteren Digita, mobiloperatørene TeliaSonera og elisa, samt en rekke TV-kanaler for å sende mobil-TV over standarden DVB-H.

Ikke over 3G

For Nokia ser gjerne at vi holder oss unna 3G når vi ser på mobil-TV. Standarden de har valgt å støtte når det gjelder mobil-TV går nemlig på et helt annet nett enn det vi i dag bruker på mobilen.

En ulempe med dette er selvsagt at man må bygge ut et helt nytt nett for at alle skal kunne ta det i bruk. I et land som Norge kan vi nok se for oss et langt tidsperspektiv før alle har tilgang dersom dette blir de facto-standard i bransjen.

Fordelen er imidlertid det at kapasiteten i nettet skal være meget bra, slik at kvaliteten på TV-sendingene blir best mulig. Kvaliteten er også noe av det som har blitt testet i pilotprosjektet som har foregått i et avgrenset område i Finlands hovedstad.

Koster penger

Pilotprosjektet i Helsinki har 500 deltakere som har måttet bytte ut sin egen mobil med en modifisert versjon av Nokia 7710. Dette har ført til at de i perioden mellom begynnelsen av mars og slutten av juni vil ha mobil-TV hvor enn de beveger seg innenfor dette område.

Nokia fremhevet under hele presentasjon av prosjektet at de har en enorm mengde undersøkelser som viser at brukerne vil ha mobil-TV og at de er villige til å betale for det. Dette er vel også noe av grunnen til at pilotbrukerne har måttet betale for tjenesten.

For brukerne kan abonnere på flere kanalpakker, i likhet med slik det gjøres på digital-TV i dag hos Canal Digital og Viasat. Grunnpakken kostet 4,90 euro i måneden og luksuspakken kostet 3,90 euro ekstra i måneden. Man kunne også få tilgang til pay-per-view-sendinger til 0,50 euro om dagen.

Nokia Mobil-TV
Med Nokias mobil-TV-løsning kan du følge med på den direkte fotballkampen mens du sitter på toget

Brukes det?

Beklageligvis ville ingen av aktørene i dette pilotprosjektet fortelle noe om brukernes faktiske opplevelser med mobil-TV. Dette betyr at det er vanskelig å vite hvor mye dette brukes til daglig.

Da sjefen for nye medier i den finske statskanalen YLE, Jari Lahti, ble spurt om hvor mye han så på mobil-TV var det imidlertid ikke snakk om mer enn mellom 10 og 15 minutter om dagen. I tillegg hevdet han at han kun brukte den så mye fordi han bruker den til å vise andre.

Det er ennå ikke tatt noen avgjørelse på når en eventuelle kommersiell lansering vil finne sted. Samferdselsdepartementet i Finland skal sette seg ned å se på dette rett etter at pilotprosjektet er ferdig.

Sterke interesser

At flere aktører satser mye på at dette skal bli det nye store er imidlertid helt klart. Nokia vil i løpet av 2006 slippe sin første mobiltelefon med DVB-H-støtte innebygd. Siemens og Samsung har allerede vist frem DVB-H-modeller.

Nokia er også med på pilotprosjekter over store deler av verden for å dra i gang denne bransjen. TV-kanalene er også interessert i dette, spesielt siden dagens unge krever nye måter å få tilgang til TV på.

Spørsmålet er om Nokias kringkastingsmodell er det de er ute etter. Dette sender tross alt mobil-TV til alle brukere samtidig. Dette fører til at man er hengitt TV-kanalenes sendeplaner på en måte som virker unødvendig historisk i en tid der harddiskopptakere og internettinnhold blir mer og mer vanlig. Det krever nok i så fall at TV-kanalene tar en nøye vurdering av hva som sendes, med mindre de tror at mobilbrukere vil se på to timer lange filmer på mobilen.

En enorm fordel er imidlertid at det med den prisen som benyttes i pilotprosjektet er en mye mer økonomisk gunstig enn det som finnes i dag via 3G-nettet, selv om det kan bli dyrere. Nokia har nemlig undersøkelser som viser at vi kan være villige til å betale mellom 10 og 20 euro i måneden for dette.

Andre standarder?

DVB-H er som sagt den standarden Nokia har lagt sin støtte bak. Dette er en videreføring av bakkebasert digital-TV (DVB-T), men med forbedringer i forhold til håndholdte terminaler, spesielt i forhold til mottak og batterilevetid.

I tillegg finnes det en standard som heter DMB. Denne er basert på DAB-standarden som vi i flere år har ventet på at skal ta over for vanlig radio. DMB skal utnytte datakanalen i DAG-teknologien. Denne skal være billigere å innføre enn DVB-H, men gir ikke like stor båndbredde.

Det skal også være en mulighet for mobiloperatørene til å sende TV-signaler til mange på en gang via 3G-nettet og en standard som heter MBMS. Dette er en teknologi som Ericsson gjerne kunne tenkt seg at ble valgt.

TV eller ikke?

Mange vil riktignok påpeke at man i dag allerede har mobil-TV i Norge via 3G-portalen til Telenor. Dette kaller imidlertid ikke Nokia TV-sendinger siden dett bare er snakk om dataoverføring fra ett punkt til ett annet og ikke en sending til mange samtidige brukere.

Uansett virker det som om Nokia har rett i at mobil-TV er en viktig del av fremtiden og en «naturlig evolusjon for mobiltelefonen». At TV via mobilen er morsomt er det heller ingen tvil om.

Stikkord: lydogbilde, Mobil