Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Får ikke utlevere fildelere

Kanadiske fildelere jubler over at domstolen mener nettleverandører ikke har lov til å utlevere opplysninger om brukerne sine.

Fildeling Direct Connect
Slaget om fildeling har pågått lenge i Canda. Og taperen har hele tiden vært platebransjen, som har gått på den ene smellen etter den andre i det kanadiske rettssystemet.

– Fildeling lovlig

Den kanadiske platebransjeorganisasjonen CRIA (Canadian Recording Industry Associasion) gikk i fjor til sak mot 29 personer de mente hadde delt tusenvis av musikkfiler tilgjengelig på nettet.

Dommer Konrad von Finckenstein kom raskt til to konklusjoner: At bevisene ikke holdt, og at fildeling i seg selv ikke var forbudt i følge kanadisk lov og at ISPene (nettleverandørene) ikek hadde lov til å gi ut opplysninger om sine kunder til andre enn politiet i alvorlige straffesaker.

Får ikke IP-opplysninger

Dommen vakte oppsikt langt inn i de øverste politiske sirkler i Canada, og en prosess for å endre loven ble satt i gang. I løpet av neste år ventes det at Canada vil få en lov som ligner den som finnes i EU og USA, og som i hvert fall i navnet forbyr både opp- og nedlasting av piratkopierte filer.

Inntil da kan kanadiske fildelere trygt dele videre. For i går stadfestet en føderal appellrett von Finckensteins dom om at interesseorganisasjoner ikke kan forlange å få opplysninger om personer bak IP-adresser utlevert fra nettleverandørene.

Både i USA og Europa er slik utlevering vanlig praksis.

Sovende lov?

Personvernet står svært sterkt i Canada. Det skal derfor bli interessant å se om denne retten til anonymitet også blir opprettholdt under en ny lovgivning.

I så fall vil plate- og filmbransjen stå uten sivilrettslige sanksjonsmidler. De må dermed vente på at påtalemyndighetene reiser straffesak med påfølgende politietterforskning.

Kilde:
CBC Arts

Stikkord: fildeling