Hopp til navigasjon Hopp til innhold

BitTorrent blir tracker-løs

Plate- og filmbransjen fortviler over at BitTorrent nå kvitter seg med det viktigste instrumentet for å spore opp pirater.

BitTorrent
BiTorrent-systemet baserer seg på pekere til deler av filer som ligger spredd for alle vinder. De piratkopierte filmene, sangene eller programmene ligger med andre ord verken på en sentral server eller på delernes harddisker, noe som gjør det så godt som umulig å spore piratvarene og de som laster dem ned eller gjør dem tilgjengelige.

Gjør våpen ubrukelig

Det eneste våpenet rettighetshaverne har hatt, er å ramme de såkalte trackerne, nettstder som fungerer som veivisere til filbitene.

I den siste betaversjonen av det populære fildelingsverktøyet er behovet for slike trackere fjernet.

Ikke mer å stenge

Det er nettopp disse trackerne platebransjeorganisasjonen RIAA (Recording Industry Association Of America) , filmbransjeorganisasjonen MPAA (Motion Picture Association Of America) og antipratgruppen BSA (Business Software Alliance) så langt har slått ned på og fått stengt.

Her i landet måtte den norske trackeren Nullrouted stenge i mars i år.

Nå har BitTorrent-teknologien tatt et steg videre og eliminert behovet for slike mellomledd. Offisielt fordi det reduserer behovet for båndbredde og dermed kostnadene hos brukerne.

Bransjen bekymret

Men det er liten tvil om at verdens mange millioner fildelere setter pris på at sjansene for å bli forfulgt av opphavsrettsorganisasjoner og politi nå minsker betraktelig.

BSA-representanten Tarun Sawney gir overfor ZDNet Australia uttrykk for at programvarebransjen er bekymret.

– Vi må omgruppere

– Hittil har det vært slik at mange nedlastinger blir stoppet når en tracker blir lagt ned. Når trackerne nå fjernes fra regnestykket vårt, vil vi måtte omgruppere og orientere oss på ny.

Sawney fastholder imidlertid at BSA og andre interessenter fremdeles vil kunne spore opp individuelle fildelere. men innrømmer samtidig at fraværet av trackere vil gjøre det betydelig vanskeligere.

Ytterligere forklaring på den nye teknologien og link til programvaren finner du på BitTorrent.comOppdatert: 20/5-2005 kl. 18.19

Stikkord: fildeling