Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Pirater kan ta to tredeler

I dag er en tredel av programvaren som brukes piratkopiert. Om fem år kan to tredeler være det.

FTP Warez piratkopiering
Dette går fram av en undersøkelse som IDC (International Data Corp) har utført på oppdrag fra antipiratorganisasjonen BSA (Business Software Alliance).

Fattige kommer etter

I følge undersøkelsen vil den økende utbredelsen av Internett og bredbånd føre til at stadig flere bruker programvare de ikke har betalt for. Og mesteparten av økningen vil skje i fattige land der evnen til å betale for dyr programvare er laber.

I dag er det den rike delen av verden som står for mesteparten av piratbruken. EU-landene, USA og Canada sto for mer enn halvparten av den piratkopierte programvaren på verdens PC-er.

Verd 217 milliarder

Landene i Asia, Midt-Østen og Latin-Amerika står på sin side for den største veksten i bruken av piratvare. Og i følge undersøkelsen er det i land som Kina, Brasil og arabiske veksten vil komme. Antallet piratkopierte programmer i bruk falt med en prosent i året som gikk, mens verdien av den samme programvaren steg fra 183 milliarder til 217 milliarder kroner.

Mindre i Norge

Sett fra BSAs sisde, har derimot utviklingen vært gledelig i Norge. Fra 2000 til 2005 har piratkopieringen gått ned fra 35 til 31 prosents andel av den totale programvarebruken, i følge en pressemelding fra BSA Norge. Det er likevel høyere enn i nabolandene Sverige Danmark og Finland, som ligger på henholdsvis 26, 27 og 29 prosent.

– Det er positivt at det langsiktige arbeidet med å begrense piratkopiering vinner frem. Kunnskap og forståelse om at ingen er tjent med å bruke piratkopiert programvare står helt sentralt i vårt arbeid. Men til tross for den positive utviklingen, ser vi dessverre at det fortsatt er mange som bryter loven på dette området, sier Eilert Hanoa, formann i BSA Norge.

Oppdatert 19/5-2005 kl. 08.25

Kilder:
BSA/IDC Global Study
Reuters
BSA Norge

Stikkord: internett, programvare