Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nazi-orm herjer Europa

Tyske nynazister bruker Sober-ormen til å spre propaganda i hele Europa. Nå er en ny bølge over oss.

For litt over ett år siden spredte en tyske høyreekstrem gruppe rasistisk propaganda via e-post . Den gangen skjedde det via Sober.g-ormen. Nå skjer det samme igjen, med en ny variant av samme orm.

Fra Tyrkia til Dresden

De siste dagene har norske og europeiske innbokser vært fulle av brev med titler som «Türkei in die EU» (Tyrkia i EU), «Gegen das Vergessen» (Mot de glemte), «Blutige Selbsjustiz» (Blodig selvjustis), «The Whore Lived Like A german» (Horen levde som en tysker) og «Dresden Bombing Is To Be Regretted enormously» (Dresden-bombingen må angres enormt).

Titlene er på tysk så vel som engelsk, og henspiller på alt fra motstand mot Tyrkias mulige EU-medlemskap til de alliertes bombing av den tyske byen Dresden under 2. verdenskrig.

Falsk avsender

I følge det russiske antivirusselskapet Kaspersky Labs bruker nazistene en ny mutasjon av Sober-ormen kalt Sober.p. Ormen sender nazi-propandaen til e-postadresser den finner på infiserte maskiner. Disse adressene brukes også i avsenderfeltet.

Med andre ord er den synlige avsenderen ikke den samme som den virkelige avsenderen. Dette er tilfelle med en lang rekke virus, og har nok ført til atskillige sinte e-poster og telefoner.

Heng ikke uskyldige!

Husk også at den synlige avsenderen ikke behøver å ha virus på maskinen sin. Det er nok å ligge i en adressebok på en infisert maskin, eller ha en åpen adresse liggende på nettet.

Spamfiltrene både på servernivå og i de mest brukte e-postprogrammene blir stadig bedre. Men pinsehelga har trolig ført til at kontrollen på sentralt hold er noe dårligere enn vanlig.

Stikkord: virus