Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Krig mot TV-deling

Filmbransjeorganisasjonen MPAA slår nå kraftig ned på delingen av TV-serier via fildelingsnettverkene.

ABC Television
Hittil har MPAA (Motion Picture Association of America) konsentrert seg om delingen av spillefilm og piratkopierte DVD-plater. Nå har turen kommet til TV-serier.

Ser episodene tidlig

Det har etter hvert blitt en populær syssel for mange – også nordmenn – å laste ned de siste episodene av favorittserien fra nettet. Som oftest ligger USA i forkant, og da kan man se siste episode før den dukker opp på TV i Norge.

Et nærliggende eksempel er serien Lost, der TVNorge trolig tapte seere fordi så mange lastet ned episodene på forhånd.

– Taper penger

Det er slike tilstander MPAA nå vil til livs.

– Alle TV-serier er avhengig av syndikalsiering og internasjonalt salg for å få tilbake de enorme investeringene som er nødvendig for å produsere komediene og dramaene vi alle setter pris på. Disse markedene blir skadelidende når innholdet blir stjålet, sier MPAA-sjefen Dan Glickman til ZDNet.

Vil stoppe nettsteder

Rent konkret vil MPAA gå rettens vei for å få stoppet sider som fungerer som «trafikkonstabler» for BiTorrent og andre nettverk. Dette er sider der man ikke finner TV-episodene direkte, men som setter brukerne i stand til å kontakte nettverkene der episodene finnes.

MPAA har tidligere sagt at de ikke vil saksøke enkeltpersoner, slik platebransjeorganisasjonen RIAA har gjort i stor stil.

Stikkord: fildeling, lydogbilde