Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Spam-bande sprengt

En russisk spamliga med forgreininger til USA er nå rullet opp av Microsoft og statsadvokaten i Massachusetts.

ill: Per Ervland
Den angivelige lederen Leo Kuvayev er i følge politiet i den amerikanske delstaten ansvarlig for mange millioner uønskede e-brev til intetanende mottakere.

«Veldig billig»

I flere av brevene lå det tilbud om reseptbelagte medisner – veldig billig og helt reseptfritt. Andre tilbød tilgang til pornosider, piratkopierte dataprogrammer og forfalskede designklokker.

Kuvayev og hans seks medsammensvorne skal ha stått bak selskapene 2K Services og Ecash Pay. Via disse skal all spam-posten ha blitt sendt ut til e-postadreser over hele verden.

Komplisert nettverk

Nettstedene som tilhører disse to selskapene er nå stengt. Dette skjedde etter en langvarig og svært krevende etterforskning. Nettstedene skiftet stadig navn og eierselskaper, og serverne lå i en rekke forskjellige land. I tillegg var betalingsrutinene svært kompliserte. En rekke mellommenn og underselskaper var involvert i «næringskjeden».

Bakmennene har heller ikke vært enkle å få tak i. Hovedmannen antas å oppholde seg i hjemlandet Russland. Men han har en eiendom i Massachusetts.

Hjelp fra Microsoft

Statsadvokat Tom Reilly i Massachusetts vil saksøke medlemmene av ligaen for brudd på både statlig og føderal lov. Han vil ilegge strenge bøter, og ønsker også at ligaen skal gi alle de som har blitt svindlet av ligaen pengene tilbake.

For å avsløre ligaen fikk politiet god hjelp av Microsoft, som satte opp e-postfeller via Hotmail. Da spammen fra Massachusetts-ligaen oversteg 45 000 meldinger, sendte Microsoft materialet over til statsadvokaten.

Kilder
BetaNews
BBC

Stikkord: internett, virus