Hopp til navigasjon Hopp til innhold
iTunes Music Store toppsakbilde

Slik lurer du iTunes

Irriterer du deg over at musikken du laster ned fra ITunes Music Store er kopibeskyttet? Minst to løsninger finnes

iTunes Music Store
Mange – oss inkludert – fikk seg en overraskelse da iTunes Music Store ble lansert i Norge i natt til tirsdag denne uka. Det er minst like sterke begrensninger på Apples AAC-filer som det er på Microsofts DRM-beskyttede WMA-filer kjøpt fra MSNs nettbutikk.

Gjør hva du vil med filene

Ingen har så vidt vi vet greid å lage en brukervennlig løsning for å fjerne DRM-beskyttelsen (Janus) fra Microsoft-filene. Men Apples versjon er åpenbar ikke spesielt vrien.

Et lite program kalt JHymn går rett og slett gjennom filene du har kjøpt på iTunes Music Store og fjerner Apples kopisbeskyttelse, slik at du fritt kan kopiere filene til andre enheter enn iPod, spille dem av i annen programvare enn iTunes eller konvertere dem til MP3 uten å brenne en CD først.

Går så det griner

Vi har testet programmet både i Mac- og Windowsversjon og funnet at det fungerer som bare det. Det er enkelt å bruke, og gjør akkurat det som trengs for at vi skal føle at vi får full valuta for pengene vi legger igjen i Apples musikkbutikk.

Akkurat som i den vanlige platebutikken, der du stort sett uten problemer kan ta med deg platen hjem og kopiere dem til hva som helst hvor som helst.

Forstår Apple

Folkene bak JHymn skriver at hensikten med programmet ikke er å bidra til piratkopiering, og at de har stor forståelse for at Apple har måttet innføre DRM-beskyttelsen for å få til en avtale med platebransjen.

Men det bør ikke bli forbrukernes problem, mener signaturen FutureProof. I tråd med «fair use»-prinsippet bør man til privat bruk kunne modifisere varene man har kjøpt, slik at de virker på den måten man ønsker, heter det.

Program fra DVD-Jon

Å endre filene slik at de ikke lenger er kopibeskyttet, er fullt lovlig slik de norske reglene er i dag. Om Stortinget går for regjeringens forslag til ny åndsverklov, kan situasjonen komme til å bli en annen.

En annen og muligens enklere løsning er Jon «DVD-Jon» Lech Johansens JusteTune, der du rett og slett drar filene over i et lite program som fjerner kopibeskyttelsen.I begge programmer må du huske på å aktivere nøklene til iTunes-låtene. Dette gjør du ved å skrive inn det brukernvnet og passordet du bruker når du logger deg inn i musikkbutikken.

JusteTune finner du på Nanocrew.net
Du kan laste ned Jhymn fra Hymn-Project.orgOppdatert: 12/5-2005 kl. 13.03

Stikkord: fildeling, lydogbilde, mac, mp3