Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Napster-pappa + EMI = sant

Shawn Fannings Snocap-teknologi gjør det mulig å ta betalt for musikk som kopieres over P2P-nettverk. Halve platebransjen er foreløpig med.

Snocap
Snocap identifiserer låter som kopieres over Peer-2-peer-fildelingsettverk, gir hver sang et unikt digital fingeravtrykk, og gjør det dermed mulig for platebransjen å overvåke og ta seg betalt for kopieringen.

Bak teknologien står Shawn Fanning, mannen som i sin tid opprettet notoriske Napster, platebransjens store nemesis inntil advokatene til slutt fikk stengt tjenesten i 2001 (nå er Napster nyåpnet som nettbutikk).

EMI, Sony og Universal er med

Fanning har allerede skrevet kontrakt med plategiganter som Sony BMG og Universal. Denne uken ble også EMI med på Snocap-laget.

– Denne sender en beskjed til kritikere som hevder at vi i musikkbransjen er teknofober. Vi omfavner nå teknologi som Snocap, som gjør det mulig for fildelingssamfunnet å dele musikk på lovlig vis, sier EMI-sjef David Munns til BBC News.

Snocap vil bli utprøvd i praksis om et par uker, når den nye «legale» fildelingstjenesten Mashboxx går inn i betatesting.

Kilde:
BBC
Snocap
Mashboxx

Stikkord: fildeling