Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: Apple OS X 10.4 «Tiger»

Apple skryter av at det er 200 nye funksjoner i deres nye operativsystem. De fleste av dem er godt skjult, og noen er uferdige.

Apple skifter skifter operativsystemversjoner like ofte som nordmenn skifter mobiltelefon. Mens konkurrenten Microsoft ikke har kommet med noe operativsystem siden Windows XP kom i 2001, har Apple snart vært gjennom halve katteriket på fire år: Cheetah, Puma, Jaguar, Panther – og nå Tiger.

Mindre oppdateringer

Alle utgavene av OS X, fra 1.0 til dagens 1.4 – har blitt lansert med fanfarer så høye at du minst må være blind lempemann for et tungrockband for ikke å ha fått det med deg.

I etterpåklokskapens lys (og her skal jeg ta en smule selvkritikk som IT-journalist) er det i virkeligheten snakk om små oppgraderinger. Litt finpuss her, en liten forbedring der. Men på ingen måte store sprang av den typen Apple tok da de gikk over fra OS 9 til OS X. Eller Microsoft da de gikk fra Windows 3.11 til Windows 95.

Ut av lillebror-tilværelsen

I år har Apple på mange måter tatt steget fra å være en nisje-plattform for entusiaster og grafikere til å bli et interessant produkt for hjemmebrukeren. Det synes på antallet tester og omtaler av Tiger, som har blitt gjenstand for en langt mer kritisk og nærgående gjennomgang rundt om på nettet enn noen tidligere Mac OS-versjon.

Antivirusselskapet Symantec erklærte nylig at nådetiden er over for Apple. Og selv om jeg ikke har sett noe til virusflommen ennå, kan det tenkes de har rett likevel. For når det store publikumet kommer, kommer også slemmingene. Ikke minst de kritiske røstene…

Så – i all beskjedenhet – over til min egen mening.

Installasjon

Oppgraderingen av Panther til Tiger på en iMac G4 gikk smertefritt, og på litt under en halvtime. Tiden avhenger tydeligvis av maskinen – jeg brukte nesten dobbel så lang tid på en fire år gammel G3 iBook .

Det lønner seg å velge vekk den enorme mengden med skriverdrivere og støtte for alle mulige eksotiske språk. Da sparer du faktisk gigabytes på harddisken. Ved en enkel installasjon (uten å velge vekk noe) tar hele systemet opp ca. 4.5 GB.

En omstart, så er du i gang.

Det tok heldigvis ikke 10 år å importere mailen…

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Ustabilt

Den første forandringen du merker er at maskinen tilsynelatende har blitt raskere. Men det er et relativt begrep. Noen prosesser føles kjappere, mens andre nå tar uendeligheter av tid – avhengig av hvor mange prosesser du kjører samtidig, Det kan virke som om en beskjedent utrustet maskin som min G3-iBook påvirkes mer av CPU/minne-belastning nå enn før. Mens den oppfører seg bedre ved snillere belastninger (om du bare kjører Safari, Messenger og Mail, f.eks.).

Mac OS X pleier som regel å være stabilt, men denne gangen hadde vi en del stygge krasj underveis. Safari sa takk for seg på flere nettsider, blant annet ITavisen.no. Og når det ble flere enn tre bilder (middels størrelse) i en e-post, tok Mail kvelden i en fart. Hendelsene oppsto både på våre to nye maskiner – en Powerbook 12 tommer og Powerbook 17 ttommer – og de to eldre testmaskinene.

Google Desktop 2?

En annen tydelig forandring er Spotlight-symbolet øverst i høyre hjørne. Spotlight er som kjent en global søkefunksjon som ligner mistenkelig på Google Desktop og MSN Toolbar. Jeg vil ikke etter en knapp ukes bruk umiddelbart si at Apples alternativ er bedre. Men det er så lengt det eneste alternativet for Mac-brukere, og er utvilsomt godt integrert i operativsystemet.

Underlig nok finner Spotlight innholdet i Word- og Acrobat-dokumenter, men ikke i Mac-verdenens Outlook-ekvivalent, Microsofts Entourage. Jeg vil tro det kommer, for svært mange bruker Entourage, ikke minst på grunn av den gode støtten mot Exchange – som nå er «limet» på stadig flere norske arbeidsplasser.

Litt underlig er det også at Spotlight bare finner begynnelsen på hvert ord. Prøver du å søke på en bokstavkombinasjon inne i eller på slutten av et ord, finner du det ikke.

Imponerende Safari

Safari har fått et nytt løft, og virker nå både raskere og mer stabil (selv om jeg har fått rapporter fra andre om hyppige krasj). Den viktigste forandringen er kanskje likevel RSS-funksjonen. Ved første øyekast ser den bare ut som en HTML-funksjon som viser artiklene på nettsteder kronologisk i kortversjon. Men Safaris RSS går dypere enn som så. Jeg ble blant annet positivt overrasket da jeg oppdaget at RSS-leseren NetNewsWire kunne ta i mot abonnementer på feeds direkte fra Safari.

Tidkrevende Mail

Mindre fornøyd er jeg med den nye utgaven av Mail. Ved oppstart får du intet valg: Du importere all mailen din fra forrige versjon. Om du da ikke velger å slette/flytte den, noe som kanskje er en god ide for Tiger-oppgraderere med titusenvis av mailer i arkivet. (Husk backup først!).

Jeg tilhører nok selv siste kategori. Med 13379 meldinger beregnet Mail at det ville ta 82 182 timer og 33 minutter å importere alt. For å sette det i perspektiv snakker vi om 3727 dager eller 10 år! Heldigvis tok det ikke så lang tid. Etter en drøy time var alt klart.

Programmet fungerer OK, og jeg liker både «smarte postkasser» (som i realiteten er en videreutvikling av filterfunksjonen) , den innebygde skaleringen av bilder til e-postvennlig størrelse og lysbildefunksjonen for e-post med flere bildevedlegg. Men utseendet er mystisk, smårotete og nesten Windows-aktig. Merkelig at den ellers så pertentlige Steve Jobs har godtatt noe sånt. Med Exchange får du foruten mail også kalenderinformasjonen (og eventuelle andre ressurser på serveren du har tilgang til). kalenderene kommer som iCal (.ics)-vedlegg – i haugevis. Ikke særlig elegant, men det funker.

Gruppe-invitasjoner

iCal har også fått en vårpuss. Blant er det moro å kunne lage egne bursdagskalendre med automatisk import fra Adresseboka, eller innkalle en haug med folk til møte med samme funksjon. iCal, Mail og Adressebok er et fullgodt alternativ til Outlook/Entourage – bare så synd at du stort sett må via tredjeparts programvare for å få applikasjonene til å samarbeide med det arbeidskollegene dine og brorparten av verden ellers bruker.

iChat med Jabber

Nettpratprogrammet iChat har fått støtte for videokonferanse for inntil fire deltakere.Vel og bra, men det forutsetter at alle er AIM/AOL-medlemmer, og ved fireveiskommunikasjon at minst en av deltakerne har G5-maskin med 1 Mbit bredbåndslinje eller mer. Samt at alle sitter på Apples eget iSight eller annet Firewire-basert webkamera. AIM/AOL-klubben er i hvert fall i Norge forsvinnende liten i forhold til Microsofts MSN Messenger, og vi skjønner på en måte hvorfor…

Nye iCal har også støtte for Jabber et åpen kode-system som gir mulighet for å kommunisere på tvers av chat-nettene. Apples Jabber-klient støtter ikke direkte oppretting av Jaber-konto som er nødvendig for å kunne kommunisere med MSN Messenger. Til det trenger for du tedjepartsprogrammet PSI, der du kan sette oppå en konto hos Jabber.co.uk eller jabber.dk. Ikke noe for datapyser, men dette fungerer bra etter en del prøving og feiling.

Robot-hjelper uten opptak

Ved hjelp av skripverktøyet Automator kan man automatisere rutiner på tvers av programmer. Programmet er et tillegg AppleScript, med «dra og slipp»-funskjonalitet.

Vi kunne imidlertid ønsket oss bedre støtte for programmer som ikke lages av Apple, samt en opptaksfunksjon som i AppleScript.

Brennemapper

En mindre omtalt nyhet i Tiger er muligheten til å lage «brennemapper», der du kan legge filer som skal kopiere til CD eller DVD. Smart – særlig fordi du ikke sletter filene om du sletter brennemappen. Jeg savner likevel Windows-løsningen der du kan høyreklikke på en nekelt fil eller en samling av filer/mapper og brenne dem på direkten. Ja takk, begge deler!

Bedre DVD

Av andre ting som ikke umiddelbart er synlig, er ny DVD-spiller med masse nye funksjoner og innstillinger (blant annet tonekontroll og navigasjonsverktøy), og ikke minst at det har blitt enklere å spille Video_TS-mapper du har kopiert fra DVD til harddisken.

Todelt synkronisering

iSync har langt på vei blitt erstattet av synrkonisering via .Mac-innstillingene i Systemvalg-mappen. Det gjelder synkronisering av programmer mot nettet, og videre til andre maskiner. Mens synkronisering mot mobil, PDA og iPod (kalendere og adresser) fremdeles foregår via iSync.

System i systemet

Det er selvsagt på sin plass å nevne Dashboard, som i denne sammenhengen er et slags «vedheng» til operativsystemet. Hvorfor Apple har valgt å gjøre det slik, er en gåte. Programmet mange mener de stjal ideen fra, Konfabulator, er faktisk bedre integrert i OS X. Dashboard ligger og svever for seg selv, og må aktivt kalles opp når man trenger det. Noen vil kanskje mene det er en fordel – at slikt er unna veien når man holder på med «ordentlige» ting. Men det føles litt underlig å måtte gå helt ut av det man gjør for å bruke Dashboard – spesielt om man har 17 tommers skjerm eller større.

Når det er sagt, er det allerede mange morsomme og nyttige Dashboard-widgets der ute. Blant favorittene er wifi-finneren, som er ganske godt oppdatert på åpne, trådløse nett kafeeer og hoteller i de største norske byene. Det finnes også programmer for søk i nettleksikonet Wikipedia og Telefonkatalogen, for å nevne noe.

Takler Server 2003

Det er sagt av mange at den eneste grunnen til ikke å velge Mac er utvalget av spill. Tiger synliggjør at Apple fortsatt har ting å rydde opp i før deres plattform kan kalles åpen og universell (om noen plattform er det). Windows-støtten blir stadig bedre, og nå synes problemene tidligere OS X-vbersjoner hadde med å logge på Server 2003 å være løst .

Kan havne i Windows-fella

Hovedgrunnen til å velge Mac er kanskje ikke vel så mye den utvilsomt lekre maskinvaren som operativsystemet. OS X begynner å bli et komplisert og mangslungent dyr – akkurat som Windows XP. Apple må være forsiktige så de ikke skusler bort sitt viktigste argument overfor konkurrenten: Brukervennlighet, oversikt og enkelhet.

Konklusjonen må dessverre bli at denne oppdateringen av OS X ikke virker helt forløst. Kanskje har man hatt hastverk for å bli ferdige til lanseringsdato? Uansett forventer vi en god del oppdateringer fram mot tida før Microsoft lanserer sitt Longhorn, som i følge Apple-sjefen Steve Jobs nærmest er en kopi av Tiger.

Oppdatert 6/4 kl. 06.55

Stikkord: mac, programvare, testprodukt