Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Slipp Jimmy Fri toppsakbilde 2

Dopa digital elefant

Det er ikke småtteri som settes i sving når det skal lages dataanimert langfilm. Norske Storm Studio har snart brukt fem år på Slipp Jimmy Fri.

Slipp Jimmy Fri logo
Det har ikke vært mangel på datafilmer de siste årene. Familievennlige produksjoner som Toy Story, Antz og De Utrolige har gjort stor suksess hos kinogjengere og DVD-tittere verden rundt.

Men de som kjenner tegneseriene til Christopher Nielsen vil nok fort skjønne at Slipp Jimmy Fri ligger milevis unna det Disney og Pixar lirer av seg.

Sirkuskrise

Nielsens hovedpersonene er heller slitne rusmisbrukere og prostituerte enn nussesøt småfisk og sjenerte superhelter. I Slipp Jimmy Fri er det gjensyn med Odd, Geir og Kælle fra NRK-serien To Trøtte Typer.

Eventyret begynner når de får besøk av sin gamle venn Roy Arnie. Roy Arnie er hekta på mye rart. Også på sirkus, der han jobber som turnémanager. Elefanten Jimmy er hovedattraksjon, og har opp gjennom årene blitt fullstendig avhengig av amfetamin og opiater.

Av naturlige årsaker har Roy Arnie opparbeidet et nært vennskap til Jimmy, og når den paranoide elefanten en dag legger på røm vikler våre slitne venner vikler seg i en absurd røre av helsprøe miljøvernaktivister, drita fulle trønderske jegere, tyske fjellturister og samemafiaen.

Nielsen er muligens kjent som «tegneserieskaperen som ikke kan tegne» og «filmskaperen som ikke kan lage film», men ut fra de ferdige 35mm-klippene vi har sett ligger Slipp Jimmy Fri an til å bli en svært morsom, severdig og velprodusert animasjonsfilm.

Sjokkerte Pixar

Med Nielsen selv i registolen, skorter det naturligvis verken på galgenhumor, puling, narkotika eller eksotisk ordforråd.

– Jeg prøvde å forklare hva vi holdt på med til et par folk i Pixar, men de kunne ikke begripe at det gikk an å lage film av dette, ler Morten Moen, Visual Effects Supervisor i Storm Studio.

Fire flotte fyrer.

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Produksjon i hardt vær

Storm Studio – tidligere kjent som AnimagicNet – er selskapet som har påtatt seg den utfordrende oppgaven det er å gjøre ferdig film av Christopher Nielsens tegneserie-idéer.

Allerede i 2000, etter å ha produsert ferdig To Trøtte Typer, begynte skrivinga på manuset til Jimmy. Arbeidet med filmen så en stund ut til å gå fremover med stormskritt, og innen julen 2002 hadde de rundt 15 animatørene gjort seg ferdige. Alt var gjort i 3D-programmet Maya, og det eneste som gjensto var å få generert den ferdige, høyoppløselige filmen.

Dette er riktignok ingen bagatellmessig oppgave. Her trengs nemlig kraftige maskiner og stor lagringsplass. En film som Slipp Jimmy Free består av over 110 000 bilder, og hver av dem tar mellom 30 og 60 minutter å generere.

Dessverre hadde AnimagicNet leid inn det London-baserte firmaet Slave for å utføre render-oppgaven. Katastrofen var et faktum da Slave gikk konkurs i februar 2003.

– Dette var veldig uheldig for filmen, og førte til veldig mye ekstrajobbing for oss. Slave hadde hele produksjonen på disker de hadde leaset, og da kontakten ble trukket ut hadde bare 80 prosent av materialet blitt backet opp til tape. Vi brukte et års tid på å få alt sammen tilbake til Oslo fra konkursboet, forteller Moen.

Men nå ser det ut til at Jimmy er på gli igjen. RenderMan-maskinene til kanadiske Taarna Studios trykker nå ut bilder på løpende bånd, og mye av filmen er allerede overført til 35mm.

Enorme datamangder

Slipp Jimmy Fri har 58 3D-figurer, derav 19 hovedpersoner, 155 props (detaljerte gjenstander), 21 biler, 35 bygninger, og 44 sett.

Filmproduksjonen har foreløpig involvert over hundre personer. Deriblant vel 30 produksjonsmedarbeidere i Oslo, et halvt dusin digitale prop-arbeidere i Romania, nesten 40 personer i forhenværende Slave og 22 i Taarna.

Et ferdiggenerert bilde, klar for kinolerretet, måler 1828 x 988 piksler på sokkelesten, og veier inn på rundt 8-9 Megabyte. Dette betyr at den ferdige versjonen av Slipp Jimmy Fri vil ende opp med å ta opp rundt 1.5 Terabyte lagringsplass på Storms disker i Oslo.

354 separate Photoshop-teksturfiler på til sammen 510 megabyte er brukt for å få frem detaljene på denne skreddersydde same-motorsykkelen.

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Satser internasjonalt

Og foreløpig snakker vi bare om bildene.

Jimmy er nemlig så visst ingen stumfilm. Filmen skal ha verdenspremiere 17. mars 2006, og får både engelsk og norsk lydspor.

På den norske skuespillerlisten står blant annet Mikkel Gaup (som har stemmen til alle samene), Kristopher Schau, Janne Rønningen og Are Sende Osen.

Det mangler heller ikke på kjente navn i den internasjonale versjonen; Woody Harrelson spiller Roy Arnie, Kyle MacLachlan er miljøvernaktivisten Marius, og Oscar-vinner Jim Broadbent (fra bl.a. Moulin Rouge) spiller den alkoholiserte sirkusdirektøren Igor Stromowskij.

Filmen distribueres av Nordisk Film / Columbia Tristar.

Mer effektmakeri

Etter at arbeidet med Jimmy er avsluttet, ser Storm Studios fram til å kunne sette gang med andre prosjekter, effektarbeid og reklamefilm.

Et uttalt mål er å stille sin ekspertise til rådighet for å gjøre previsualisering av større prosjekter i 3D, og å opprette et helstøpt digitalt effektsystem for norsk filmproduksjon.

Stikkord: lydogbilde