Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ap mot MP3-loven

Trond Giske (bildet) og hele Arbeiderpartiets stortingsgruppe har bestemt seg for å gå mot den nye åndsverkloven.

dna.no
Arbeiderpartiet kunne neppe ha funnet en bedre sak om de vil få unge velgere opp av sofaen og ut i stemmelokalene.

For nå blir den såkalte MP3-loven valgflesk for Arbeiderpartiet.

– Fritt frem for kopiering

– Vi vil gå imot et forbud mot kopiering. Det skal ikke være straffbart å legge over musikk som folk selv har kjøpt, til eget bruk på en iPod-spiller. Dette dreier seg om musikk som folk har kjøpt, og er opptatt av å høre på. Da må det være fritt frem med kopiering til eget bruk, sier Trond Giske til VG.

Trond Giske er Aps kulturpolitiske talsmann. Han sitter også i komiteen på Stortinget som nå er i ferd med å ta stilling til regjeringens forslag til endringer i åndsverkloven i tråd med EUs opphavsrettsdirektiv.

EU midt i mot

Tidligere har de fleste politiske kommentatorer trodd at Arbeiderpartiet lydig ville skrive under på Regjeringens forslag. Saken ville være for liten til å utfordre EU og EØS-avtalen.

Men nå har Ap åpenbart kommet til at det er liten risiko forbundet med å utfordre EU på detaljen om overføring av kopibeskyttet innhold på en CD-plate til en MP3-spiller.

– Dersom dette skulle bli en sak i EUs kontrollorgan, ESA, får vi heller bare prøve et stortingsvedtak der. Det er forsvarlig å utfordre EU på dette, sier Giske til VG.

Giske er i motsetning til flertallet av sine partifeller EU-motstander. Det er dermed ikke så underlig at han nå vil tale Brussel midt i mot. Han uttalte seg innledningsvis kritisk mot lovendringen, men gå seinere uttrykk for det motsatte.

SV, Frp og Ap mot

Nå foran valgkampen ser det ut til at kulturminister Valgerd Svarstad Haugland og regjeringen blir stående alene som tilhengere av loven, som blant annet forbud mot opp- og nedlasting fra nettet og overføring av fra CD/DVD til MP3/DivX dersom innholdet er piratkopiert og/eller kopibeskyttet.

Sammen med SV og Frp vil Ap utgjøre flertall mot loven.

Stikkord: fildeling, mp3