Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vil ha skatt på iPod

En nederlandsk organisasjon vil ha skatt på MP3-spillere. Tidligere har de klart å innføre skatt på tomme CD-er og DVD-er.

Foto: Per Ervland
Flere selskaper som driver med forbrukerelektronikk, som Apple, Sony og Philips, er frustrert over et nytt forslag i Nederland. For å kompensere rettighetshavere for tapte inntekter i forbindelse med piratkopiering er det foreslått å innføre skatt på MP3-spillere.

Per gigabyte

Forslaget kommer fra organisasjonen Stichting Thuiskopie. Denne organisasjonen har tidligere skapt harme blant en rekke forbrukere da de klarte å få innført en avgift på tomme CD-er og DVD-er. Inntektene samles inn hvert kvartal og distribueres videre til rettighetshavere og kulturell veldedighet.

Skatten skal eventuelt baseres på lagringskapasitet, med en avgift på 3,28 euro (27 kroner) per gigabyte. Forslaget, som ventes å implementeres i løpet av to måneder, kan føre til en prisøkning på en 40 GB Apple iPod med 130 euro (1 050 kroner).

Den nederlandske handelsorganisasjonen ICT Office hevder dette kan føre til at IT-selskapene vil hoppe over Europe ved nylanseringer. Dette vil igjen påføre europeiske bedrifter tap.

Kilde: Digital Media Europe

Stikkord: fildeling, internett, mp3