Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Jobs har tørna

Forfatteren av boka «iCon» mener at det har gått fullstendig rundt for Steve Jobs etter at han ble operert for kreft.

Moshe Brakha
Steve Jobs valgte å straffe forlaget som gir ut «iCon» av William Simon og Jeffrey Young, en nærgående og etter sigende ondsinnet biografi om Apple-sjefen. Men boka kommer først om en måned, så det er lite trolig at han har lest den.

Amazon.com har 27. mai som utgivelsesdato, mens konkurrenten Barnes & Noble oppgir datoen til 1. juni.

– Kreftoperasjonens skyld

– Denne fyren er ute av kontroll, sier en av forfatterne, Jeffrey S. Young, til New York Times.

Young mener det er kreftoperasjonen i august i fjor som har gjort Jobs uberegnelig. Han tålte ikke møtet med sin egen dødelighet, er forfatterens teori.

– Jobs vet at om ikke noe drastisk skjer, vil Bill Gates bli stående som den viktigste personen i datahistorien, sier Young, og mener åpenbart at Jobs ikke takler akkurat den tanken.

Diktatoren

Men i følge boka er ikke diktatorisk oppførsel noe nytt trekk ved Jobs. Apple-hovedkvarteret i Cupertino, California skal i følge forfatterne være rene skrekk-kabinettet av en arbeidsplass der de ansatte skjelver i buksene ved synet av toppsjefen.

Medarbeiderne skal være livredde for å presentere nye idéer for Steve Jobs. Da risikerer de nemlig å få skyven – sammen med ideen sin.

– Låser kundene inne

I boka stilles det også spørsmål ved hele Apples forretningsidé, som etter mange kritiske røsters mening består i å låse kundene inne i Apples univers, der de i overskuelig framtid blir tvunget til å kjøpe alt fra datamaskin og operativsystem til MP3-spiller fra Apple.

I følge New York Times skal det særlig være tittelen «iCon» Jobs reagerer på. Skrevet med stor C gir «con» assosiasjoner til «con man» – som betyr svindler.

Han skal også ha reagert på at boka omtaler hans privatliv på en nærgående måte, på tross av at forfatterne verken har snakket med ham eller noen i hans nærmeste krets.

Fjernet nyttebøker

Steve Jobs beordret alle Apple-utsalg til å fjerne alle bøker fra forlaget John Wiley & Sons fra hyllene øyeblikkelig.

Forlaget utgir i tillegg til den omstridte Jobs-biografien en rekke nyttebøker for Mac-brukere. Blant dem er den kjente «Dummies»-serien, som kanskje er verdens mest populære bokserie for nybegynnere på PC og Mac.

Ikke første gang

Det er ikke første gang Steve Jobs prøver å stoippe en bok om seg selv. Foorrige gang det skjedde, handlet det om Alan Deutschmaas biografi The Second Coming Of Steve Jobs.

Deutschman forteller i dag at Jobs ringte til direktør Peter Olson i storforlaget Radon House og ba ham stoppe boka. Olson avslo blankt.Kilde:
New York Times (krever registrering).

Stikkord: mac