Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Slik er Mac OS X Tiger

Fredag ettermiddag slippes det nye operativsystemet til Apple, Mac OS X 10.4 (Tiger). Her får du en forhåndstitt.

Mac OS X Tiger
Under et pressearrangement i Oslo (eller Tigerstaden, som Apple likte å kalle det) i går, onsdag, presenterte Apple sitt nye Max OS X Tiger for et spent norsk pressekorps. For mange har sammenlignet dette operativsystemet med Microsofts kommende Longhorn.

Dette var tydeligvis en intern spøk hos Apples representanter. Flere ganger kom de med stikk om at Microsoft kopierer Apple ved å fortelle om at «en annen programvareprodusent kommer med denne funksjonen i sitt nye OS som kanskje kommer til neste år».

Tiger skal ha hele 200 nye funksjoner, i en rekke eksisterende og nye programmer. I tillegg skal operativsystemet være radikalt raskere enn tidligere versjoner. Allikevel er det de store endringene som har blitt møtt med mest interesse.

Spotlight

Deriblant det integrerte søkeverktøyet Spotlight, som er den største funksjonen i Max OS X. Dette er en integrert søkeløsning som går helt ned på kernelnivå, slik at informasjonen skal finnes raskere enn noensinne.

– På web finner man stort sett det man vil i løpet av en-to-tre. Folk sliter derimot med å finne informasjon på harddisken sin. Dette skal Spotlight endre. Den gir resultater øyeblikkelig, sa den europeiske markedssjefen i Apple, Erik Stannow.

Man kan søke på all mulig metadata og i alle mulige programmer, noe som virket mer intuitivt enn noe annet søkeverktøy vi har vært borti tidligere. Det gikk også like raskt som Apple kunne skryte av under demonstrasjonen.

Her er Dashboard, som er en rekke små nytteprogrammer som man enkelt får opp med ett tastetrykk.

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Dashboard

Den andre funksjonen som har blitt møtt med mest interesse er Dashboard. Dette er en lett tilgjengelig oversikt over små nytteprogrammer (widgets). Med ett tastetrykk kan man få opp blant annet kalkulator, aksjekurser, oversetter og telefonkatalog samtidig.

Det er 14 widgets inkludert i operativsystemet, men kan lage egne slike til enhvert bruk. Fordelen med dette er at de er basert på webstandarder som HTML, CSS og Javascript.

– Hvis du kan sette sammen en webside, kan du sannsynligvis finne ut hvordan du lager en widget, mente Stannow.

Apple ser da også for seg at dette vil bli et stort område og det finnes flere nettsider med slike widgets.

Bedre video

Tiger støtter også den nye videostandarden H.264, som er fleksibel (kan skaleres fra 3G til iChat til HD). Komprimeringsalgoritmen skal være kraftig forbedret og gir halvparten av filstørrelsen til MPEG4 part 2, men med samme kvalitet.

Under presentasjonen viste Apple frem en filmtrailer i nye QuickTime 7. Traileren på 18 MB inneholdt en video på halvannet minutt i en oppløsning som var langt høyere enn det vi er vant til fra tidligere. QuickTime 7 imponerte på det området, men skuffer med at de fremdeles ikke har støtte for Windows Media-filer.

Apple viste også frem nye iChat AV, der man kan ha videokonferanse med opptil fire forskjellige brukere. Vi fikk demonstrert en live videosamtale med en deltager i Norge, Frankrike og England. Kvaliteten var langt bedre enn det vi har sett i MSN Messenger 7 på PC og oppsettet virket enkelt. Med Jabber-støtte kan man også ha Messenger-kontaktene sine direkte i iChat.

Flere funksjoner

Automator er er visuelt verktøy for å automatisere oppgaver. En rekke oppgaver er allerede lagt inn, men man skal også enkelt kunne lage sine egne. Allikevel ble det full krøll for Stannow da han skulle demonstrere systemet.

Flere av de vanlige applikasjonene i Mac OS X har også blitt forbedret. Mail har blant annet fått mulighet til å vise slideshow av bilder i e-post, samt automatisk endring av størrelse på bilder for å holde seg under den vanlig 10 MB-grensen til ISP-en sin.

Nettleseren Safari har også blitt oppdatert, med rask tilgang til RSS fra adressefeltet og visning av PDF direkte i vinduet. Den har også fått en funksjon for privat surfing, slik at all informasjon som kan forbindes med surfingen vil slettes automatisk.

Selges fra klokken seks

Tiger vil slippes løs i Apple-butikkene rundt om i verden i morgen klokken 18 lokal tid (mange av butikkene i Norge vil holde kveldsåpent for å selge Tiger). Det betyr at vi kan få tak i Tiger mange timer før amerikanske brukere kan få kjøpt det. Versjonen som selges i norske butikker er selvsagt norsk, selv om stavekontrollen i programmer som Mail ikke er det.

Prisen vil ligge på 1 190 kroner for en vanlig versjon, mens en familieversjon til fem maskiner koster 1 790 kroner. Studenter skal kunne kjøpe en versjon til 790 kroner.

Se også:
DinSide.no
Digi.no
Apple.no.

Stikkord: mac, programvare