Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Longhorn logger alt du gjør

Microsoft risikerer å terge på seg privatvernsforkjempere med det nye feilrapporteringssystemet i Windows Longhorn.

Longhorn bootlogo
Feilmeldingsfunksjonen som i dag ligger i Windows XP gir brukeren mulighet til å sende beskjed til Microsoft, men mengden informasjon som legges ved vil bli kraftig opptrappet i Longhorn.

Microsoft planlegger nemlig å utstyre neste versjon av Windows med et feilrapporteringssystem som ikke bare logger og melder inn den konkrete feilen, men også informasjon om hvilke andre programmer du kjørte samtidig, såvel som innholdet i dokumenter som er åpne.

Denne informasjonen skal gjøre det lettere for Microsofts utviklere å identifisere og rette opp bugs, men kan også stilles inn til å for eksempel videresendes firmaets IT-ansvarlig ved systemsvikt.

Logger dokumenter og chatting

Microsoft forsikrer riktignok om at private brukeren alltid vil ha muligheten til å velge og filtrere ut hva slags informasjon som sendes ut.

Ifølge CNet News åpner systemet likevel blant annet for at IT-ansvarlige i praksis ikke bare kan finne ut hvilken nettleser en ansatt benytter, men også hvilke sider han surfer på, hvem han chatter med i MSN Messenger, og om hva.

Bill Gates beskriver systemet som en slags «black box», og trekker dermed sammenligningen til ferdskrivere fra flyindustrien.

– Tenk på det som en ferdskriver. Hver gang det er et problem, så er den sorte boksen på plass og hjelper oss stille en diagnose, sa Gates på en nylig avholdt utviklerkonferanse.

Lover bedre feilhåndtering

Målet med slike høykontekst-feilmeldinger naturligvis å kunne rette feil fortere, men Microsoft sier de fremdeles er et godt stykke unna å kunne fikse en bug på rappen så snart en bruker har rapportert den inn via den automatiske feilmeldingen.

Selskapet sier de også jobber med en videre evolusjon der brukeren kan få automatisk svar tilbake med mer spesifikke informasjon om nøyaktig hvilket teknisk problem som har oppstått, og hva man må gjøre for å fikse det.

Kilde:
CNet News

Stikkord: programvare