Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: Nokia 6680

Endelig har det kommet en 3G-mobil på det norske markedet med alle funksjoner. ITavisen.no har testet Nokia 6680.

Etter 3G-lanseringen til Telenor i desember i fjor har det vært en mangel på gode 3G-mobiler. Nokia 6630 var da eneste tilgjengelige mobil, men selv denne var ikke utstyrt med alt det man burde forvente av en mobil for 3G-nettet.

Nå har endelig den stilige mobiltelefonen Nokia 6680 kommet til Norge. En mobil med kamera både foran og bak, slik at man også kan bruke den til toveis videotelefoni, noe forløperen ikke kunne.

Se den du ringer til

For det er utvilsomt en av de tingene de fleste har sett frem til å teste ut i det nye mobilnettet. Selv om vi etter å ha testet dette noen ganger nå ikke helt ser det store poenget, bortsett fra kanskje å se hvordan formen til kameratene er etter en heller heftig tur på byen.

Bruken er imidlertid utrolig enkel. Man kan velge å ringe et såkalt videoanrop etter å ha slått et nummer. Et par sekunder senere er samtalen koblet opp og man kan se den man snakker med, med mindre det ikke støttes av telefonen til mottakeren. Gjør den ikke det får man nesten umiddelbart beskjed om det.

Bildet er relativt bra, selv om det forståelig nok blir en del støy når det er mye bevegelse i bildet. Lyden er også mer enn bra nok, bortsett fra i de tilfellene det er en del støy i nærområdene. Da er det ekstra vanskelig å høre mottakeren, siden du tross alt holder telefonen ett stykke unna øret. Men i et normalt støynivå går det fint.

Vi ønsker oss også en bedre oppløsning på skjermen, siden den er omtrent halvparten av det man ser på for eksempel Sony Ericsson S700i. Kvaliteten på bildene med megapikselkameraet er uansett veldig bra.

Forbedret Symbian

Når det gjelder operativsystemet ser det endelig ut til at Symbian Series 60 har fått en lenge etterlengtet ansiktsløftning. I tillegg til at hele systemet ser bedre ut enn i tidligere versjoner (det har også vært en nødvendig opprydding i den tidligere så overfylte menyen) har man også fått en oppstartsskjerm med et par snarveier og en liste over oppgaver og kommende møter. Veldig bra.

Riktignok mangler det fremdeles litt på å komme opp på utseendemessig nivå som både Sony Ericsson mobiler og operativsystemet Windows Mobile, men nå er det bare snakk om små justeringer. Viktigst er det imidlertid at det virker som man nærmer seg mer og mer for hver Series 60-mobil som kommer.

Nokia 6680

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Ingen sinke

Heldigvis har Nokia også satt inn en prosessor i denne telefonen som faktisk kan takle en operasjon eller to, i motsetning til de siste profftelefonene til selskapet. For her har Nokia virkelig skuffet med blant annet sine tastaturmobiler 9300 og 9500.

Her reagerer imidlertid telefonen raskt på ethvert tastetrykk og det er sjelden man må vente mer enn brøkdelen av et sekund. Selv automatisk bytte mellom de to kameraene på mobilen går som en drøm.

Nokia 6680 er selvsagt heller ingen sinke når det gjelder overføringshastighet. Telefonen støtter både EDGE og UMTS, slik at dette er et bra verktøy for de som laster ned mye data (enten rett på telefonen eller koblet til en bærbar PC). Som vi har sagt tidligere skal det mye til for å gå tilbake til GPRS etter at man har testet WAP over 3G.

Kraftig verktøy

Synkronisering med PC og oppsett av e-post går som en drøm på denne mobilen. Dette kombinert med teknologier som EDGE og UMTS gjør dette til et veldig kraftig verktøy. Vi kunne ønsket oss litt mer minne, siden den bare utstyrt med 10 megabyte internminne. Den har imidlertid en kortplass for et RS-MMC (følger med 64 megabyte).

Nokia har virkelig fått plass til mye teknologi i en telefon som ser eksklusiv og stilren ut. Designet funker veldig bra og den har også meget bra taster. Noe av det viktigste er imidlertid følelsen, for denne telefonen har man virkelig lyst til å bruke.

Endelig har Nokia kommet ut med en telefon som fortjenester en sekser på terningen. Prisen er heller ikke så altfor ille (rundt 4 800 kroner). Nokia 6680 er helt klart en vinner.

Stikkord: Mobil, testprodukt