Annonse


TEST: Jade Empire

Utvikleren BioWare begynner å kunne denne sjangeren nå.Jade Empire minner ikke rent lite om de svært populære Star Wars: KOTOR-spillene.

Det er faktisk til og med fristende å beskrive Jade Empire som en slags ”Kung Fu-versjon” av Star Wars, der Chi tar rollen som Kraften (at Lucas hentet inspirasjon fra Østens mystiske tradisjoner er åpenbart), og lyssverdet erstattes av mer tradisjonelle kampsportvåpen.

Uten å røpe for mye kan vi også nevne at Keiseren, The Imperial City, og maktkampene mellom forskjellige ”Masters” spiller sentrale roller i handlingen.

Kampkunst

Den største motivasjonsfaktoren i Jade Empire, foruten nysgjerrigheten på hva som vil skje videre med historien, er rett og slette å lære seg nye ”styles” (les: Force Powers), som er ditt viktigste verktøy i å vinne slåsskamper.

Annonse


Den som nemlig trodde at et spill basert på østlig mystikk, fylt til randen med gamle visdomsord og evige sannheter fra de store kontemplative tradisjonene, ville ha en viss aversjon mot voldelige løsninger, må tro om igjen. Her er det nemlig kampene som driver det hele fremover, og det er mange av dem.

I motsetning til sine KOTOR-forgjengere, stiller ikke Jade Empire med et turbasert kampssystem. I stedet har du full sanntidskontroll over de akrobatiske kampsekvensene, og må lære å mestre et ganske fiffig (men muligens litt for lett) system av heftige ”styles”, magiske triks, og våpensvinging. Det er ofte slik at enkelte typer motstandere er immune mot for eksempel magi og våpen, mens andre kun lar seg skade av Chi-krefter, så her er det viktig å ha et variert arsenal av triks på lur.

Mange av de spennende figurene du møter på veien slutter seg faktisk med gjengen din, og foruten å stille opp som samtalepartner vil du til enhver tid kunne velge én av dem, men bare én, som støttespiller i kamp.

Småseigt

Ting tar tid i Jade Empire. Historien fortelles med overveldende pomp og prakt, og tiden mellom de hyppige slåssesekvensene benyttes stort sett til prat, eller til de nesten ulidelig seige lasteskjermene som man må innom hver gang man beveger seg inn i et nytt område.

Selv den mest ubetydelig spillfigur har gjerne store mengder dialog på lur, og det er ikke til å komme unna at Jade Empire er forbeholdt tålmodige spillere.

Jade Empire

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

En smule overfladisk

Jade Empire har en godt fortalt historie, og scorer full pott både på stemning og grafikk. Min største innvending er likevel at det kan bli litt for simpelt, fra et interaktivt synspunkt.

Siden grensesnittet er såpass nedstrippet, nivå- og erfaringssystemet såpass banalt, og at man i tillegg slipper stort sett å bry seg med tradisjonelle rollespill-elementer som å holde styr på gjenstander og våpen, blir man rett og slett ikke så dypt involvert i annet enn historien.

For å si det på en annen måte; Jade Empire består rent spillmessig rett og slett av veldig mye slåssing, og en tilsynelatende bunnløs serie med dialogskjermer.

La deg rive med

Når den grafiske og cinematiske innpakningen er så lekker, er det likefremt vanskelig å ikke bli oppslukt i eventyret.

Likevel, Jade Empire har i ukesvis nå blitt hauset opp i diverse medier som det beste Xbox-rollespillet noensinne. Det er en beskrivelse vi ikke helt kan slenge oss med på. Jade Empire er både underholdende og oppslukende, men på mange måter fremstår for eksempel fjorårets Fable som minst like interessant.

Men ikke misforstå; Jade Empire er moro så det holder, langt nok til å gi deg valuta pengene, og har definitivt en plass på rollespillerens ”må-spille”-liste.