Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Kom deg på nett med mobilen

Sliter du med å komme deg på nett via mobilen? ITavisen.no hjelper deg.

IBM ThinkPad/Nokia PC-kort
Mange har problemer med å komme seg på nettet via mobiltelefonen, enten det gjelder mobilt Internett (WAP) eller via PC-en. Vi har drevet med dette i lang tid og har her samlet en rekke tips, råd og eksterne lenker som kan hjelpe mobilbrukeren.

For etter hvert som mobilnettet har blitt bedre og bedre har også mulighetene og opplevelsen av nyheter på farten gjort WAP til en nyttig tjeneste. Med teknologier som EDGE og UMTS er også hastigheten såpass akseptabel at man kan koble PC-en på nettet via mobilen.

Automatisk oppsett

Men det er ikke sikkert mobilen er klar til å gå på nettet. Dette kan du imidlertid enkelt sjekke ved å gå inn på Internett via mobilen (det ligger som regel en snarvei til nettet på nummertastaturet). Dukker det opp en feilmelding umiddelbart om mangel på tilgangspunkt eller lignende er det sannsynlig at den ikke er satt opp.

Heldigvis finnes det en rekke steder man kan få tak i disse oppsettene. Vanligvis er det enkelt å ringe kundeservice til operatørene (09000 for Telenor Mobil, 05050 for NetCom, 06060 for Chess og 02000 for Tele 2).

De pleier å være behjelpelige med å sende automatisk oppsett direkte til mobilen via en såkalt konfigurasjonsmelding. Operatørene har også gode nettløsninger for å få dette sendt direkte til mobilen. Disse finner du her:

Er det imidlertid en ny telefon er det ikke sikkert at man kan få det hos disse kundesentrene. Det kan fort ta både uker og måneder før disse får oppsettet inn i sine databaser. Da kan det være greit å gå rett til kilden. Du kan nemlig finne oppsettet hos blant annet Sony Ericsson (vi fikk en feilmelding da vi prøvde), Nokia og Siemens Mobile for disse selskapenes mobiler.

Noen mobiler kan det være litt vanskeligere å sette opp, deriblant Windows Mobile mobiler som QTEK-modellene. På sidene til Windowsmobile.no og mySmartPhone.no kan man imidlertid som regel finne bruksanvisninger på hvordan man går frem.

Mobil på PC-en

Selv om man faktisk endelig kan få en del gode tjenester på WAP er det fremdeles Internett på PC-en som er best. Derfor kan det være en fordel å kunne koble opp denne via mobilen, spesielt for reiser og turer der man ikke har fordelen av bredbånd i veggen.

Utfordringen når det gjelder å sette opp PC-støtte er imidlertid at det ikke er like enkelt og automatisk som å sett opp WAP på mobilen. Man må som regel gjøre noen manuelle innstillinger både på PC og mobil. Men med de riktige bruksanvisningene (her finner du en god veiledning for Nokia-telefoner) er det en smal sak. Innstillinger som gjelder for tre av de norske operatørene finner du her:

Slik mobilnettet er i størstedelen av landet i dag, er overføringshastigheten et problem. Selv om det er enkelt gjør en nedlastingshastighet på opptil 40 kbps det i realiteten umulig å surfe på på PC-en via GSM-nettet. Men det endres om kort tid.

Hva med 3G?

For surfing via PC-en blir straks mer interessant når man tar en titt på mulighetene med 3G-nettet. Her kan man nemlig komme seg opp i hastigheter opp mot 384 Kbps. Da er man på de laveste brebåndshastighetene, noe som er helt akseptabelt.

Problemet i dag er jo at det finnes forholdsvis få mobiltelefoner som støtter 3G, i tillegg til at selve nettet er langt fra godt nok utbygd.

Dette vil jo bedre seg jo lenger ut vi kommer i 2005. Nokia har blant annet lovet å lansere oppimot 10 3G-telefoner i løpet av året. Dette kommer jo i tillegg til flere interessant modeller fra blant annet Sony Ericsson, Siemens og Samsung.

NetCom og Telenor lover også en massiv utbygging av den nye mobilteknologien, selv om det fremdeles vil drøye en stund. Konsesjonen krever nemlig ikke at 3G-nettet skal være ferdig bygd ut til alle tettsteder med mer enn 200 innbyggere før i mars 2007.

Datakort

Både NetCom og Telenor har lansert datakort som gjør det enkelt å koble opp den bærbare PC-en. NetCom har en versjon med GPRS/EDGE og GPRS/UMTS, mens Telenors alternativ støtter GPRS/UMTS, i tillegg til trådløst nett (WLAN).

Vi har testet NetCom Connect 3G, som er et datakort som støtter UMTS og GPRS. Dette fungerte meget bra og installasjonen var utrolig enkel. Hastigheten kan selvsagt ikke måle seg med fire megabitlinjen hjemme, men det kan man jo heller ikke vente.

Vi kommer tilbake med en utfyllende test av dette kortet i begynnelsen av neste uke.

Rett på nett

Ovenfor bude du finne det meste av den informasjonen du trenger for å komme deg på nett via mobilen. Likvel finnes det nok enekelte modeller og operatører som gjør dette annerledes. Send gjerne spørsmål eller tips for din modell så vi kan lage en enda mer utfyllende versjon senere.

Lykke til!

Stikkord: Mobil