Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Supermaskin følger klimaet

En nye IBM-superdatamaskin ved University of Colorado er satt til arbeid med å simulere og analysere globale klimaendringer og dertil tilhørende dramatiske konsekvenser.

Ill.: IBM

University of Colorado og amerikanske National Center for Athmospheric Research (NCAR) har skaffet til veie en såkalt Blue Gene supermaskin fra IBM, som skal simulere klimaendringer og lage prediktive modeller av hvordan forandringer i hav, vær, skogbranner, forurensing og andre fenomener kan få alvorlige globale følger.

Blue Gene-systemene er verdens raskeste datamaskiner, og kan behandle data med opptil 5.7 Teraflops hastighet pr. rack (én rack-enhet er omtrent 1 kubikkmeter stor). Den største implementasjonen av systemet er hittil satt i verk av United States National Nuclear Security Administration (NNSA), som tilsammen har over 100 Teraflop til rådighet.

Datakraft til utleie

Fordi supersystemene har blitt så kraftig, og sluker både mindre plass og mindre strøm enn tidligere, har IBM begynt å se på alternative måter å utnytte Blue Gene kommersiellt ved å leie ut prosesseringskapasitet uten å forlange at kundene faktisk går til innkjøp av et helt system.

Kilde:
BetaNews

Stikkord: Maskinvare