Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: SWAT 4

Storm inn i private hjem med automatvåpen, tåregass og granater, og skrem sivile til lydighet med pepperspray og vådeskudd. Hvem vil ikke være politi?

SWAT 4 er et reinspikka og gjennomført taktisk actionspill, der du i motsetning til de fleste andre førstepersonsskytere kan gå gjennom store deler av spillet uten å fyre av et eneste skudd.

Det handler nemlig like mye om å opptre korrekt, beskytte uskyldige og sikre åstedet som å ta kål på slemminger her. Her skal alle helst legges uskadd i jern, sivile som kriminelle, og du må til enhver tid trå fram med ytterste varsomhet. Dette er et av de spillene der et øyeblikks uoppmerksomhet lett kan føre til en brå slutt på oppdraget. Én eneste kule kan være dødelig, og siden man ikke kan lagre midtveis er det dermed ekstra viktig med full fokus.

Fire mann i din makt

Du spiller altså lagleder, og har fire villige politisoldater under din kommando. Og det er ingen tvil om at selve kommanderingen spiller hovedrollen i SWAT 4.

Ved å peke på saker og ting i rommet, først og fremst dører, døråpinger eller personer, får du tilgang til en rekke forskjellige ordrer du kan gi. Alt fra «spreng opp døra, kast lysgranat og sikre rommet» til «dekk dette området» eller «dirk opp denne låsen». Det mest åpenbare valget vil til enhver tid tilgjengelig ved å simpelthen trykke på mellomromknappen, mens du ellers må scrolle deg gjennom kjappnavigerte menyer for å gi mer avanserte ordrer.

I mange tilfeller er det for eksempel lurt å først bruke et spesialkamera for å se under dører eller rundt hjørner, og så kaste en granat inn i rommet for å forvirre eventuelle mistenkte der rett før man stormer inn og pågriper dem. Dessverre går det ikke alltid så glatt som det, siden du ikke nødvendigvis ser alle fiender som måtte være i rommet før du entrer det (eller de kan komme springende til fra et annet rom uten forvarsel), og du vil nok etter hvert opparbeide deg egne favorittprosedyrer for gitte situasjoner.


Se videoklipp fra SWAT 4

Avanserte taktikk

Det som virkelig gir det hele en ekstra dimensjon, er muligheten for å dele opp teamet ditt i to deler. Du kan nemlig få synsfeltet fra hjelmkameraene til hver av SWAT-medlemmene inn som et eget bilde-i-bilde på skjermen, og til og med gi ordrer til lagene selv om du selv ikke er i nærheten. Dette fungerer overraskende bra, og gir deg fabelaktige muligheter for å gjøre razziaene mer spennende, for eksempel ved å storme et lokale fra to innganger samtidig med to forskjellige team.

I noen av oppdragene er det snikskyttere plassert rundt omkring på strategiske posisjoner, som du også kan benytte deg av med den samme bilde-i-bilde-funksjonen.

Du er riktignok ofte prisgitt den ikke alltid like velfungerende kunstige intelligensen til lagkameratene dine, siden du som regel ikke rekker å gi ordrer kjapt nok så snart kulene begynner å fly veggimellom, men i det store og hele er det hele svært så velfungerende. Er du virkelig kontrollfreak, kan du ofte bare holde deg selv på trygg avstand mens du sender folka dine inn for å gjøre grovarbeidet.

– Sikker på at vi bare ikke skal prøve å banke på først, Gundersen?

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Spillet har over et dusin ferdigkonstruerte oppdrag, samt muligheten for å generere og konstruere nye oppdrag på egen hånd. Før oppdragene er det viktig at du går gjennom det romslige utvalget av våpen (både dødelig og ikke-dødlige), beskyttelsesutstyr, granater og andre verktøy slik at hele laget ditt stiller best mulig forberedt til oppgaven som venter.

Selv om de første oppdragene kan virke litt banale, blir det fort mer utfordrende – og når du virkelig føler du har taket på politirollen, kan du begynne å skru opp vanskelighetsgraden. Da blir med ett både fiender, gisler og sivile vanskeligere å hanskes med, samtidig som poengkravet for et vellykket oppdrag skyter i været. Nå er det ikke bare kritisk at du og laget ditt kommer seg helskinnet ut, men også at du føler protokollen til punkt og prikke. Hvert eneste bevis (våpen, stort sett) må sikres, hver eneste situasjon må løses og rapporteres inn til sentralen på korrekt vis, og skader på både uskyldig og mistenkte må holdes på absolutt minimum.

Politibrutalitet

Et lite tankekors er det riktignok at du påfallende ofte må henfalle til pepperspray, varselskudd eller strømførende «taser»-pistoler for å få uskyldige, enten de er gisler eller sivile som tilfeldigvis har forvillet seg inn i kampsonen, til å samarbeide.

Det er nemlig ikke alle som uten videre skjønner at de har best av å bli satt håndjern på av politifolk som vifter med våpen og granater, og sjelden demonstrerer et mer raffinert ordforråd enn «drop your weapons», «on your knees, hands where I can see them» osv. Men heldigvis slipper du å bli utsatt for de mer intrikate etterdønningene av et vellykket oppdrag, som når uskyldige butikkbesøkende saksøker politietaten fordi de har blitt gasset og elektrosjokket av overivrige tjenestemenn.

Anbefales

En veldig gledelig overraskelse er også hvor moro det er å spille SWAT 4 på nettet med andre. Spillet tilbyr en håndfull tradisjonelle multiplayer-modi, men det er først og fremst i kooperativ modus mot opptil fire lagkamerater – både egenkonstruerte oppdrag og kampanje-scenariene.

Alt i alt, tommelen opp til SWAT 4. Det er moro, utfordrende, online, og en fin avveksling fra plaffespillene.

Stikkord: pc_test, spilltester, testprodukt