Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Skriv selv i Encarta

Nå blr det mulig å redigere og føye til artikler i nettutgaven av Microsofts leksikon Encarta. Nesten som i det åpne nettleksikonet Wikipedia.

Encarta 2005
I en ny betaversjon åpner Microsoft døra på gløtt for at vanlige brukere av leksikonet kan føye til opplysninger, endre artikler og til og med skrive artikler selv.

Må følge opp

Ideen om brukerstyrt nettleksikon er ikke ny. Nettleksikonet Wikipedia har eksistert siden 2000, helt og fullt drevet av brukerne. I dag har leksikonet 1,5 millioner artikler og svimlende 50 millioner sidevisninger pr. dag. Det finnes tilgjengelig på en rekke språk – også norsk.

Microsoft er kjent for å kopiere eller kjøpe opp gode andres gode ideer. Og siden de åpenbart ikke kan kjøpe Wikipedia slik de gjorde med for eksempel den gratis e-posttjenesten Hotmail, må de finne på noe selv.

Forskjeller

Det er likevel viktige forskjeller på Wikipedia og Encarta. Wikipedia springer ut fra et helt frivillig, ikke-kommersielt initiativ. Mens Encarta startet opp som (og er fortsatt) en salgsvare på CD/DVD-ROM med en (delvis) gratisbror på nettet.

Microsofts variant er mindre brukerstyrt enn Wikipedia, som i prinsippet er helt åpen for alle som vil legge ting inn (men der feil og tåpeligheter raskt og effektivt blir luket ut).

Tungt byråkrati

Artikler som blir lagt inn i Encarta går gjennom et tungt Microsoft-byråkrati før de materialiserer seg på nettet. Først blir endringene sjekket av en av Microsofts fagmedarbeidere. Så blir den gjennomgått av en redaktør for lesbarhet og disposisjon.

Til slutt trår korrekturleserne til med sine falkeblikk, før artikkelen endelig får godkjent-stempelet.

Troverdighet

Microsoft er veldig nøye på at artiklene er objektive og holder seg til fakta. Samt at ingen kopierer andres arbeid.

Alt dette har gått forbausende bra i Wikipedia, der hvem som helst når som helst kan redigere en hvilken som helst artikkel. Wikipedia sliter på ingen måte med troverdigheten, men derimot med serverkapasiteten. Der burde Microsoft stille bedre…

Les mer om hvodan du kan redigere Encarta på beta.encarta.msn.com
Wikipedia finner du her:
Norsk utgave
Engelsk utgave

Stikkord: internett