Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nå skal fildelerne tas

Med skremsler og søksmål trapper nå platebransjen opp kampen mot europeiske fildelere.

Fildeling Direct Connect
I går startet aksjonen med 963 nye søksmål i 11 land i Europa og Asia. Blant de europeiske landene som nevnes er nederland, Finland, Irland og Island. Dette er land der IFPI (International Federation of Phonographic Industries) ikke tidligere har aksjonert.

Norge spares

Fra før av har Østerrike, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italia og Storbritannia vært gjenstand for massesøksmål.

Norge står forløpig ikke på listen.

Sæmund Fiskvik, som representerer IFPI her i landet, uttalte under Stortingets høring om den nye åndsverkloven i forrige uke at norske fildelere har lite å frykte. Tiden vil vise om han har rett.

Celebre «ofre»

IFPI er i hvert fall i kamphumør i resten av Europa. Ikke uten skadefryd ramser de opp en rekke ikke navngitte «ofre» på sitt nettsted: En tysk dommer, en fransk kokk og en britisk lokalpolitiker. Alle sammen ble tatt for å ha lastet opp musikk ulovlig via fildelingsnettverk.

De europeiske erstatningene er på gjennomsnittlig 3000 euro hver – om lag 24 000 kroner.

Alle betaler

Den europeisk/asiatiske aksjonen med sine hittil 1211 saksøkte er likevel for ingenting å regne i forhold til den amerikanske utgaven. I USA har IFPIs søsterorganisasjon RIAA (Recording Industry Association of America) så langt saksøkt 11 552 personer.

I USA har hittil ingen nektet å betale, selv om slett ikke alle faktisk har betalt. Trusselen om en langvarig og kostbar rettssak skremmer de fleste. Så langt ser det ut til at europeerne reagerer på samme vis.

Kilder:
BBC
Afterdawn
IFPI

Stikkord: fildeling, internett, lydogbilde, mp3